Strakonickou čeká rozšíření, práce mají začít už v březnu. Vznikne nejdelší buspruh

Strakonická ulice.Foto: Praha.euStrakonická ulice.Foto: Praha.eu

Praha získala na stavební úpravy evropskou dotaci.

Praha začne letos v březnu s úpravami Strakonické ulice ve směru od zastávky Dostihová k Barrandovskému mostu. Na necelých třech kilometrech vznikne nový vyhrazený pruh pro autobusy, aniž by došlo ke snížení počtu jízdních pruhů pro osobní auta.

Pražští radní minulý týden odsouhlasili podporu celého projektu z Operačního programu Praha – pól růstu ČR. Projekt s přepokládanými výdaji ve výši 420 milionů proto počítá s rozšířením tělesa komunikace pomocí úpravy svahů, výstavby opěrných zdí a přeložek inženýrských sítí včetně úpravy odvodnění.

Po nedávném schválení daňového balíčku je rozpočet Prahy velmi napjatý. Proto jsem rád, že se nám na rozšíření Strakonické ulice podařilo získat peníze z evropských fondů. Na celkovou investici 420 milionů korun půjde z pražského operačního programu až 380 milionů,“ uvedl primátor Prahy Zdeněk Hřib.

První práce během března, hotovo do roku 2023

Město si slibuje od investice snazší průjezd pro autobusy i vozidla integrovaného záchranného systému. „Strakonická je vytížená výpadovka a z vyhrazeného jízdního pruhu budou těžit všichni účastníci silničního provozu. Lidé v MHD nemusejí trčet v případných kolonách, záchranka pohodlně projede a zároveň se uvolní více místa pro řidiče v autech. Na Strakonické zvýšíme plynulost i bezpečnost provozu a také tam projektujeme podchod místo přechodu, aby řidiči na Zbraslavi nemuseli nečekaně brzdit na důležité pražské komunikaci,“ upřesnil náměstek primátora a radní pro oblast dopravy Adam Scheinherr.

Stavební pozemky leží podél západního břehu Vltavy v katastrálních územích Hlubočep, Velké Chuchle a Malé Chuchle. Rekonstruovaný úsek měří 2,7 kilometru, kvůli zachování výjezdového a připojovacího pruhu mimoúrovňové křižovatky s Mezichuchelskou ulicí nebude komunikace v tomto krátkém úseku rozšiřována. Hotovo má být v roce 2023. Po rekonstrukci vznikne na Strakonické nejdelší buspruh v Praze.

Podle generálního ředitele TSK Jozefa Sinčáka je již k akci vydáno stavební povolení i vybraný zhotovitel. Jeho jméno zatím TSK na profilu zadavatele nezveřejnila. „V průběhu března zahájíme přípravné práce, které lze provádět i v zimních měsících a samotnou stavbu pak zahájíme na začátku stavební sezony,“ dodal Sinčák.

Tagy buspruh praha Strakonická TSK Praha
93 komentářů