Stíhačka Mig-23 jako pomník končí, po dálnici D3 se přesune do Prahy

Letiště České Budějovice a MiG-23 u vjezdu do areálu. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště České Budějovice a MiG-23 u vjezdu do areálu. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Letoun s rozpětím křídel zhruba osm metrů poputuje z Budějovic do hlavního města vcelku.

Jihočeské letiště České Budějovice dnes přijde o jednu ze svých ikon, která připomínala dlouhou historii někdejší vojenské letecké základny. Od vjezdu do areálu letiště zmizí stíhačka MiG-23 Tygr, která zde na podstavci stála přes 20 let. Uvedla to Česká televize.

Stíhačka patří Vojenskému historickému ústavu, od kterého ji měl zapůjčenou Jihočeský kraj; ten ale nyní neprodloužil smlouvu. Vojenský letoun tak zamíří do depozitáře leteckého muzea ve Kbelích, které patří pod Vojenský historický ústav. Tam bude čekat na svůj další osud, podle správce depozitáře Vlastimila Běhounka jej v budoucnu zřejmě čeká renovace.

„My bychom chtěli, aby Letiště České Budějovice působilo právě jako letiště. Teď si představte, že sem přijedete a první, co uvidíte, je bojový letoun. Rozhodlo o tom vedení letiště společně s vedením kraje,“ řekl České televizi mluvčí jihočeského krajského úřadu David Hocke.

Letadlo bude během dne sejmuto z pomníku a naloženo na speciální valník. Do Prahy by mělo vyrazit ve 22:00 za doprovodu policie, která bude průběžně omezovat provoz. Letoun s rozpětím křídel zhruba osm metrů poputuje do hlavního města vcelku. Cesta vede z Budějovic po dálnici D3, benešovské silnici I/3 a dálnici D1. Na místo určení by mohl dorazit kolem 3:00 ráno.

MiG-23 Tygr byl vyroben v listopadu 1982. Poslední letová akce se s ním podle dostupných informací uskutečnila 26. října 2000. Vojáci definitivně opustili českobudějovické letiště v roce 2005, letos poprvé odsud létali rekreanti na dovolenou.

Letiště České Budějovice, bývalý vojenský hangár. Na letišti jich je 37.
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště České Budějovice.
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště České Budějovice se chce soustředit hlavně na lety na dovolenou.
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště České Budějovice a MiG-23 u vjezdu do areálu. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářLetiště České Budějovice má i kolejové napojení. Osobní vlak tu byl poprvé (a zatím naposledy) v roce 2016.
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářOdbavení cestujících před vůbec prvním odletem z Českých Budějovic. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář Přílet prvního velkého letadla na Jihočeské letiště České Budějovice. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářBoeing 737 MAX 8 společnosti Smartwings jako první velké letadlo v Českých Budějovicích. Foto: Jan Šindelář / Zdopravy.cz
Tagy Jihočeské letiště České Budějovice Jihočeský kraj MiG-23 Vojenský historický ústav
108 komentářů