ŘVC zahájilo ve Štětí stavbu přístavu pro malá plavidla

Stavba nového přístaviště ve Štětí (říjen 2022). Pramen: ŘVCStavba nového přístaviště ve Štětí (říjen 2022). Pramen: ŘVC

Konstrukce mola bude pevná, počítá se s jejím zatápěním už při úrovni pětileté vody.

Ředitelství vodních cest (ŘVC) odstartovalo výstavbu dalšího veřejného přístaviště pro rekreační lodě na Labi, tentokrát ve Štětí. Zahušťuje tak síť veřejných přístavišť na labské vodní cestě, kde dosud na řadě míst zázemí pro rekreační plavbu chybí.

Veřejné přístaviště pro dvanáct malých plavidel o délce do dvaceti metrů vyrůstá na pravém břehu Labe v blízkosti centra Štětí. Turistům by mělo začít sloužit na jaře 2023. Molo bude mít délku 62,4 metru a bude vybaveno šesti šikmými výložníky. Konstrukce mola bude pevná, počítá se s jejím zatápěním už při úrovni pětileté vody.

K molu není přiveden vodovod, tři odběrné sloupky tak budou zajišťovat pouze připojení na elektrickou energii. Její čerpání bude možné pomocí přístavní karty ŘVC. Přístup na molo je bezbariérový, zajistí jej čtyřmetrová přístupová lávka.

„Rozvoj rekreační plavby je znatelný v celé Evropě a čím dál více i v České republice,“ řekl šéf ŘVC Lubomír Fojtů. ŘVC nedávno zahájilo výstavbu obdobného přístaviště v nedaleké Roudnici nad Labem a také v Čelákovicích, brzy má být dokončena modernizace přístaviště v Litoměřicích. „Podmínky na Labi tak postupně přibližujeme turisticky atraktivním vodním cestám, jako je Baťův kanál a Vltava,“ dodal Fojtů.

Stavbu provádí Metrostav, náklady činí 22,3 milionu korun bez DPH.

Tagy Labe přístaviště Štětí rekreační plavba ŘVC
7 komentářů