dkv-spojujeme

Stávky končí. Vedení Deutsche Bahn se dohodlo se strojvůdci, mzdy vzrostou o 3,3 procenta

Vysokorychlostní jednotka ICE4 společnosti Deutsche Bahn. Pramen: Siemens MobilityVysokorychlostní jednotka ICE4 společnosti Deutsche Bahn. Pramen: Siemens Mobility

Zaměstnanci si vyjednali i vyplacení „koronavirového“ bonusu: letos v prosinci dostanou jednorázově stovky eur.

Jako rozetnutí gordického uzlu označuje vedení Deutsche Bahn (DB) dohodu, které aktuálně dosáhlo s odborovou organizací strojvedoucích GDL (Gewerkschaft Deutscher Lokomotivführer). Strany se dohodly především na zvýšení mezd o 3,3 procenta ve dvou fázích do října 2023. Zažehnána je tak hrozba čtvrté stávky strojvedoucích během posledních dvou měsíců. DB to uvedla v tiskové zprávě.

„Podařilo se nám propojit zájmy našich cestujících, našich zaměstnanců a společnosti. Mzdový růst bere v úvahu škody, které společnosti způsobil koronavirus, a zároveň vyjadřuje uznání našim zaměstnancům. Zahrnuje také penzijní plán,“ uvedl personální řditel DB Martin Seiler.

Kolektivní smlouva s GDL byla uzavřena na 32 měsíců, cesta k ní ale vedla přes sérii stávek a rozbrojů. Jednání byla v posledních dnech znovu zahájena až díky zapojení dvou ministerských předsedů, Stephana Weila z Dolního Saska a Daniela Günthera ze Šlesvicka-Holštýnska, kteří sehráli roli zprostředkovatelů.

Dohoda počítá se zvýšením mezd ve dvou krocích. Od letošního prosince platy vzrostou o 1,5 procenta a od března 2023 o dalších 1,8 procenta. Zaměstnanci si vyjednali i vyplacení „koronavirového“ bonusu: letos v prosinci dostanou jednorázově 600, 400 nebo 300 eur (v závislosti na mzdové skupině), dalších 400 eur pak v březnu příštího roku.

Tagy Deutsche Bahn stávka strojvedoucí
39 komentářů