Stávku palubního personálu Lufthansy soud nezakázal, aerolinky zruší 1300 letů

Airbusy A330 a A340 společnosti Lufthansa. Foto: LufthansaAirbusy A330 a A340 společnosti Lufthansa. Foto: Lufthansa

Pracovní soud ve Frankfurtu nad Mohanem dnes nezakázal chystanou stávku palubního personálu Lufthansy. Cestující se tak musí připravit na to,

Pracovní soud ve Frankfurtu nad Mohanem dnes nezakázal chystanou stávku palubního personálu Lufthansy. Cestující se tak musí připravit na to, že ve čtvrtek a v pátek v Německu vypadne 1300 letů. O rozhodnutí soudu na svém webu informovaly odbory UFO. Aerolinky se proti němu odvolají.

Dvoudenní stávku odbory vyhlásily na protest proti tomu, že s nimi Lufthansa odmítala vyjednávat o jejich požadavcích. Vedení aerolinek, které krok odborů v pondělí tvrdě odsoudilo, ohlásilo na dnešní večer schůzku s jejich zástupci. Že by jednání vedlo k průlomu je však nepravděpodobné. Navíc místopředseda odborové organizace Daniel Flohr pohrozil, že pokud se Lufthansa nadále bude snažit stávku zakázat, na schůzku vůbec nepřijde.

Stávka palubního personálu se má týkat všech letů Lufthansy startujících z Německa. Těch letecká společnost podle svých údajů nabízí kolem 380 denně. Cestující, kterých by se měla dotknout, si své letenky mohou bezplatně vyměnit.

Odbory po aerolinkách požadují mimo jiné zvýšení příplatků či usnadnění přechodu sezónních pracovníků do běžného zaměstnaneckého poměru. Lufthansa ovšem současné vedení odborů UFO, z něhož po výměně zbyli jen dva z původních sedmi členů, neuznává a měsíce s ním odmítala vyjednávat.

Odbory kvůli tomu už 20. října vyhlásily varovnou stávku u dceřiných společností Lufthansy, během níž za 19 hodin vypadlo přes 100 letů. Podle svých údajů zastupuje odborová organizace zájmy více než 30.000 zaměstnanců palubního personálu.

Lufthansa dnes oznámila, že rozhodnutí znamená zrušení celkem 1300 letů během dvou dnů provozu. Omezení se dotkne 180 tisíc cestujících.

ČTK

Tagy Lufthansa stávka UFO
9 komentářů