Stávka strojvedoucích v Německu končí dříve, odboráři slíbili do 3. března klid

ICE v Erfurtu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czICE v Erfurtu. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Obě strany budou jednat za zavřenými dveřmi.

Plánovat si cestu vlakem po Německu by mělo být až do 3. března bez rizika, že vaše plány naruší stávka odborářů z organizace GDL sdružující hlavně zaměstnance Deutsche Bahn.

Odboráři původně počítali s tím, že stávku ukončí až v pondělí v 18 hodin. Nakonec ale po obnovení jednání se zaměstnavatelem uvedli, že stávka skončí v pondělí ve 2 hodiny v noci, v případě nákladní dopravy již v neděli v 18 hodin. V pondělí by měl být již obnoven plný provoz. Oznámila to dnes Deutsche Bahn.

Podle dopravce se podařilo najít shodu k návratu k jednacímu stolu. „Konečně znovu vyjednáváme. Naši zákazníci mají jistotu při plánování a naši zaměstnanci mají vyhlídku na brzké zvýšení mezd,“ řekl ředitel lidských zdrojů DB Martin Seiler.

Jednání mají zatím probíhat bez zprostředkovatele za zavřenými dveřmi. GDL slíbila, že nejméně do 3. března nezačne znovu stávkovat.

Zatím se podařilo dohodnout na výplatě 1 500 eur jako jednorázové kompenzace za inflaci, bude vyplacena v březnu. Shoda není zatím stále hlavně na navýšení mezd.

Tagy DB Deutsche Bahn GDL stávka stávka železničářů
15 komentářů