Staveniště obchvatu Církvice bude předáno do konce září, následovat budou vykopávky

Stavba obchvatu Slaného (silnice I/16 Slaný - Velvary). Foto: ŘSDStavba obchvatu Slaného (silnice I/16 Slaný - Velvary). Foto: ŘSD

ŘSD se chlubí zahájením stavby obchvatu, u kterého ještě nezačal archeologický průzkum.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) předá staveniště obchvatu Církvice na silnici I/38 u Kutné Hory firmě Strabag do konce září. Samotná stavba ale ještě několik měsíců nezačne, ačkoliv silničáři hovoří o tom, že je těsně před zahájením. Předcházet jí ale bude archeologický průzkum, který potrvá několik měsíců.

„Zemní práce archeologického průzkumu, například sejmutí ornice, provede zhotovitel stavby z důvodu nezbytné koordinace a efektivnosti. Z tohoto důvodu nebylo uvažováno o provedení průzkumu v předstihu,“ sdělil mluvčí ŘSD Martin Buček.

Kdo provede samotný archeologický průzkum, zatím není jasné, tendr ještě nebyl uzavřen. Podle informací na profilu zadavatele přišly čtyři nabídky v rozmezí od 31 do 48 milionů korun a délky trvání od 16 do 32 týdnů. ŘSD vybere nabídku s nejvýhodnějším poměrem ceny a délky trvání. Průzkum má začít v říjnu, což ŘSD uvádí – na rozdíl od jiných projektů – jako termín zahájení stavby.

Obchvat Církvice. Foto: ŘSD

Obchvat Církvice. Foto: ŘSD

Přes čtyři kilometry dlouhý úsek vyvede dopravu z Církvice a odstraní jeden z nebezpečných úseků velmi vytížené silnice I. třídy číslo 38. Obchvat odkloní dopravu z Církvice po západní straně. Napojí se na obchvat Čáslavi, který je v provozu od roku 1999.

Obchvat Církvice přitom patří k těm stavbám, u kterých cena v průběhu tendru výrazně klesla oproti předpokladům. Odhadovaná cena byla 610 milionů korun, nabídka vítězného Strabagu činí 445 milionů korun. Hotovo má být v srpnu 2022.

Tagy archeologický průzkum obchvat Církvice ŘSD
7 komentářů