pruvodce

Staveniště Mladá Boleslav. Kraj začal budovat silnici k průmyslové zóně

Průmyslová zóna Plazy. Foto: Google Street ViewPrůmyslová zóna Plazy. Foto: Google Street View

Nová propojka bude hotová za rok.

Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje dnes začíná další silniční stavbu na východním okraji Mladé Boleslavi. Společnost M-Silnice převzala staveniště pro novou silnici, která spojí průmyslovou zónu Plazy s mimoúrovňovou křižovatkou Kosmonosy na D10 a mostem Laurina a Klementa, který vede přímo do automobilky Škoda Auto.

O nové silnici se mluví několik let, její přípravy nabraly zpoždění. Jde o prodloužení silnice III/0164 z průmyslové zóny Plazy k nové okružní křižovatce, která se staví nad D10 u Kosmonos. Délka silnice je 1,8 kilometru.

Stavba zahrnuje jeden most, hospodářské sjezdy, přeložky stávajících vodotečí, přeložku splaškové kanalizace, přeložku a doplnění veřejného osvětlení a přeložku podzemního kabelu vysokého napětí. Nová silnice vyjde na necelých 94 milionů korun, odhadovaná cena zakázky byla 115 milionů korun. Hotovo má být příští rok na podzim.

Už jsme v polovině, hlásí stavbaři z turbokřižovatky na D10. Obří stavba u Kosmonos získává obrysy

„Po dostavbě silnice se obecně zlepší dopravní situace a zároveň bude zajištěna plynulost a bezpečnost silničního provozu. Uleví se nejen logistice automobilky, ale budou ji moci využívat i občané našeho kraje,“ řekl loni v září Karel Bendl, radní pro oblast silniční dopravy.

O silnice se mluví od roku 2020, kdy se dostala do aktualizovaného usnesení vlády o spolupráci s automobilkou. Stavba bude hrazena ze Státního fondu dopravní infrastruktury na základě usnesení vlády. Je jednou ze součástí komplexního dopravního řešení v oblasti Mladé Boleslavi.

Trasa nové spojky mezi D10 a průmyslovou zónou Plazy. Foto: Středočeský krajTrasa silnice od D10 do průmyslové zóny Plazy. Foto: Středočeský kraj
Tagy Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje M-Silnice Plazy
7 komentářů