Stavební povolení pro obchvat Jaroměře platí, rodina soudce neuspěla s kasační stížností

Vizualizace obchvatu Jaroměře. Foto: ŘSDVizualizace obchvatu Jaroměře. Foto: ŘSD

Další soud potvrdil, že stavební povolení je pravomocné. ŘSD během února podepíše smlouvu se zhotovitelem.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je o další krok blíže stavbě nového obchvatu Jaroměře. Nejvyšší správní soud zamítl kasační stížnost rodiny soudce Vrchního soudu Františka Kučery ve věci stavebního povolení pro tuto stavbu.

Rozsudek je již dostupný na stránkách Nejvyššího správního soudu, informoval o něm na svém twitterovém účtu generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Posledními překážkami je vyvlastnění jejich pozemků a podpis smlouvy na samotnou stavbu. „Podpis smlouvy se zhotovitelem lze očekávat cca kolem poloviny února,“ řekl Mátl. Stavební povolení je tak potvrzené již druhou instancí.

Kučerovi podali u ministerstva dopravy proti stavebnímu povolení rozklad, se kterým neuspěli. Proto podali proti rozhodnutí žalobu u Krajského soudu v Ostravě, ten ji také odmítl. Neuspěli ani u Nejvyššího správního soudu.

Silnice I/33, severní obchvat Jaroměře. Pramen: ŘSD

Silnice I/33, severní obchvat Jaroměře. Pramen: ŘSD

Nový obchvat má propojit dokončenou dálnici D11 se silnicí I/33 dál na Náchod. Kučerovi mají v trase obchvatu pozemky, na jejichž prodeji se s ŘSD nedohodli. Stát chtěl Kučerovi odejmout vlastnické právo podle nového liniového zákona, královéhradecký soud ale rozhodnutí zrušil. Vyvlastňovací úřad se dle mínění soudu řádně nevypořádal s námitkami vyvlastňovaných. Jde o pozemek o rozloze zhruba tisíc metrů čtverečních. Spor o něj se vede již několik let. Soudy v celé kauze rozhodují různě, v minulosti vyvlastnění potvrdily, jiné ho zase zrušily. „Očekáváme vydání nového mezitimního rozhodnutí ze strany KÚ Královehradeckého kraje se zohledněním připomínek soudu a aktuálního stavu v území,“ dodal Mátl.

Nejlevnější nabídku v soutěži na stavbu 6,5 kilometru dlouhé přeložky podalo sdružení firem Metrostav Infrastructure a Metrostav DS s cenou 687,8 milionu korun, o pětinu níže oproti předpokladům. Obchvat bude přeložkou silnice I/33, od Hořenic povede severně od Jaroměře a u Velkého Třebešova se napojí na obchvat České Skalice. Obchvat výrazně uleví Jaroměři od tranzitní dopravy.

Tagy I/33 Jaroměř Jaroměř obchvat Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
64 komentářů