Stavební fúze desetiletí. Porr chce koupit Alpine Bau a posílit v Česku

Sídlo skupiny Porr ve Vídni. Autor: PorrSídlo skupiny Porr ve Vídni. Autor: Porr

Na českém stavebním trhu se rýsuje jedna z největších akvizic posledních deseti let. Rakouský stavební koncern Porr hodlá převzít českou

Na českém stavebním trhu se rýsuje jedna z největších akvizic posledních deseti let. Rakouský stavební koncern Porr hodlá převzít českou společnost Alpine Bau CZ, která patří do holdingu PSJ. Obě strany už jednají o ceně a začaly pracovat na obsahu smluv.

Hodnotu Alpine Bau CZ vidí představenstvo Porru především v obalovnách asfaltových směsí; celkem jich česká společnost vlastní nebo spoluvlastní sedm. Firma má v tuzemsku zázemí především na Moravě, působí i na Slovensku a v Rakousku.

„Společnost Alpine Bau CZ by byla ideálním doplňkem pro posílení naší pozice na trhu v České republice. Získali bychom tak prvotřídní pracovnice a pracovníky jak na řídící úrovni, tak kvalifikované odborníky v oblasti řemesel,“ uvedl šéf Porru Karl-Heinz Strauss. Podíly v obalovnách přitom považuje za strategickou výhodu.

Akciová společnost Alpine Bau CZ vznikla v roce 2014, když ji jako část závodu odkoupil holding PSJ po krachu rakouské matky Alpine Bau. Skupinu PSJ ovládá čtveřice podnikatelů v čele s Františkem Vaculíkem.

Podle posledních zveřejněných výsledků za rok 2016 měla Alpine Bau CZ tržby dvě miliardy korun. Český Porr vykázal ve stejném období tržby čtyři miliardy. O tom, zda obě firmy nakonec skončí pod jednou střechou, bude rozhodovat i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Tagy akvizice Alpine Bau CZ Porr
Žádné komentáře