Stavbu křižovatek ve Veselí nad Moravou komplikují nebožtíci, místo zkoumají archeologové

Silničáři se místům s ostatky vyhýbají, doba potřebná pro archeologický průzkum zatím není jasná.

Budování dvou okružních křižovatek na styku silnic I/54 a I/55 ve Veselí nad Moravou zkomplikoval nález kosterních pozůstatků. Místo zkoumají archeologové, podle kterých jde o část původního hřbitova v blízkosti kostela, kde se pohřbívalo od 13. do 19. století.

„Do tohoto rozmezí předběžně datujeme i nálezy kosterních pozůstatků. Místo budeme ještě dále zkoumat a časové určení upřesníme,“ uvedla vedoucí archeologického výzkumu Michala Přibylová ze společnosti Archaia Brno. Podle Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) stavba pokračuje dál, místům s ostatky se ale vyhýbá. „Jak dlouho bude průzkum archeologům trvat, zatím netušíme,“ sdělila mluvčí ŘSD Lucie Trubelíková.

Proměna průjezdu městem probíhá už od loňského června, v první stavební sezoně byla stavba dokončena z poloviny, letos má být hotovo. Stavbu provádí Strabag, cena činí 45 milionů.

Křižovatka silnic I/54 a I/55 je důležitým dopravním uzlem směrů Hodonín – Uherské Hradiště a Brno – hraniční přechod Strání. Intenzita provozu na styku obou silnic, které se ve Veselí nad Moravou částečně překrývají, se blíží 12 tisícům vozidel denně. Stavba provoz výrazně omezuje.

Veselí by měla v budoucnu výrazně ulevit od tranzitu dálnice D55.

Nové řešení styku silnic I/54 a I/55 ve Veselí nad Moravou. Pramen: ŘSD
Tagy archeologický průzkum I/54 I/55 ŘSD Veselí nad Moravou
27 komentářů