Stavbě tramvajového tunelu a rozšíření Žabovřeské v Brně už nic nebrání

Žabovřeská ulice v Brně. Pramen: ŘSDŽabovřeská ulice v Brně. Pramen: ŘSD

Stavba velkého městského okruhu na Žabovřeské v Brně může pokračovat, a to včetně zbudování nového tramvajového tunelu. Kilometrová stavba druhé

Stavba velkého městského okruhu na Žabovřeské v Brně může pokračovat, a to včetně zbudování nového tramvajového tunelu. Kilometrová stavba druhé etapy zhruba dvoukilometrového úseku už má všech šest stavebních povolení, která jsou pravomocná. Oznámilo to dnes město.

Práce by měly začít v dubnu příštího roku, aktuálně běží výběrové řízení na zhotovitele. Stavba zahrnuje přeložení tramvajové tratě do tunelu pod Wilsonovým lesem, což umožní rozšířit stávající dvoupruhovou silnici na směrově rozdělenou čtyřpruhovou komunikaci. Odhadované náklady činí 1,6 miliardy korun.

Investorem je z drtivé většiny Ředitelství silnic a dálnic, zhruba 80 miliony se ale bude podílet i město. „Zajišťujeme zejména obslužnost území v podobě doprovodných komunikací a tras pro chodce. V této fázi vybudujeme lávku, která propojí levý břeh řeky Svratky a Wilsonův les, zajistíme velmi rozsáhlou výsadbu zeleně a další vegetační úpravy za více než 13 milionů korun. Město také zajišťuje úpravu neogotické kaple svatého Antonína z roku 1884,“ přiblížila primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Vizualizace další etapy městského okruhu v Brně v Žabovřeské ulici. Foto: Brno

Vizualizace další etapy městského okruhu v Brně v Žabovřeské ulici. Foto: Brno

Zahájení prací přinese výluku tramvajové dopravy přes Žabovřeskou, která potrvá zhruba dva roky. „Díky ní se ale celková výstavba velkého městského okruhu v tomto úseku zrychlí a řidiči pak budou moci projíždět plynuleji,“ doplnil brněnský radní pro dopravu Petr Kratochvíl.

První etapa na tomto úseku byla zahájena už v říjnu 2018. Práce se ale zdržely kvůli napadení jednoho ze stavebních povolení spolkem Voda z Tetčic. Právní moci tak stavební povolení nabylo až letos v červnu. „V tuto chvíli máme hotové inženýrské sítě, přeložky plynu, vody, kanalizace i elektřiny. Další stavební práce pokračují. Předpokládáme, že do konce letošního listopadu bychom měli plně zprovoznit most Kníničská,“ sdělil ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala.

Velký městský okruh je jedním ze strategických projektů města. Na Žabovřeské je dlouhodobým cílem odstranit dopravní špunt, který způsobuje dlouhé kolony.

Tagy brno okruh ŘSD VMO Žabovřeská
39 komentářů