Stavba rekordní cyklostezky by mohla začít ještě letos, vyjde na 1,3 miliardy

Cyklostezka podél Lipna. Foto: Lipno.czCyklostezka podél Lipna. Foto: Lipno.cz

Jihočeský kraj zveřejnil některé podrobnosti k projektu Vltavské cyklostezky, na kterou ministerstvo dopravy pošle zhruba miliardu korun. „Dílčí části projektu

Jihočeský kraj zveřejnil některé podrobnosti k projektu Vltavské cyklostezky, na kterou ministerstvo dopravy pošle zhruba miliardu korun. „Dílčí části projektu by mohl Jihočeský kraj jako nový nositel projektu Vltavské cyklostezky stavebně zahájit v letošním nebo nejpozději v příštím roce. Zahájení stavební realizace nových úseků bude záviset zejména na dokončení projektové a majetkové přípravy,“ sdělil Jiří Klása z odboru dopravy a silničního hospodářství kraje.

Cílem kraje je výstavba cyklostezky v úseku Nová Pec (Lipno) – Týn nad Vltavou (soutok Vltavy a Lužnice) „v maximální míře v kontaktu s řekou v předpokládané délce 188,4 kilometru vedené po samostatném tělese o šířce 2,5 až 3 metry s šotolinovým nebo asfaltovým povrchem“. Stezka má přinést cyklistům vyšší komfort a bezpečí než nynější cyklotrasa, která se často od řeky vzdaluje a řada jejích úseků je vedena po silnicích III. třídy.

Projekt je rozdělen na celkem šest částí, které jsou dále členěny na 18 úseků. Stavba má vyjít na téměř 1,3 miliardy korun s DPH. Centrální komise ministerstva dopravy minulý týden odsouhlasila příspěvek ze Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 957 milionů s DPH, zbylé peníze dodá kraj. Celá cyklostezka by měla být hotová do konce roku 2025. Součástí stavby budou mostky a propustky, dopravní značení, opěrné a zárubní zdi, různá křížení, odvodnění a odpočívky.

Kraj přitom počítá s tím, že cyklostezka nebude sloužit jen turistům, ale i lidem, kteří dojíždějí do práce či do školy. To se týká zejména úseků v dojezdové vzdálenosti do Českých Budějovic a Českého Krumlova. Konkrétně to jsou například úseky Boršov nad Vltavou – České Budějovice, Týn nad Vltavou – Purkarec a dále do Českých Budějovic, Rožmberk nad Vltavou resp. Větřní – Český Krumlov a Přísečná – Domoradice – Český Krumlov. „Dopravně zatížené silnice nejsou podle našeho názoru vhodným a bezpečným prostředím pro cyklodopravu,“ doplnil Klása.

Počítá se i s navázáním stezky na ostatní druhy veřejné a turistické dopravy. „V úseku České Budějovice, Jiráskův jez – Týn nad Vltavou vytváří synergický efekt realizované splavnění Vltavy pro lodě do 300 tun, v úseku Vyšší Brod – Boršov/České Budějovice pak je nejvyužívanější vodácká trasa v ČR,“ píše se v dokumentaci kraje pro ministerstvo dopravy.

Z celkové délky cyklostezky je zhruba 77 kilometrů už hotovo nebo se staví. Dobudování zbylých 111 kilometrů si vzal na základě loňského memoranda s obcemi na starost kraj. Z nerealizované části je 22 kilometrů v některé fázi projektové přípravy, zbylých 89 kilometrů nemá přípravu žádnou.

Vltavská cyklostezka. Pramen: Jihočeský kraj

Vltavská cyklostezka. Pramen: Jihočeský kraj

Vltavská cyklostezka (Pramen JČK)

Úseky hotové v celé délce:
Hůrka – Černá v Pošumaví (1,9 km),
Frymburk – Lipno nad Vltavou (9,5 km),
České Budějovice – Hluboká nad Vltavou (9,4 km),
Hluboká nad Vltavou – Purkarec (12,1 km).

Úseky zčásti hotové: 
Nová Pec – Jenišov (6,0 km z celkových 8,5 km),
Černá v Pošumaví – Frymburk (8,0 km z celkových 11,5 km),
Bližší Lhota – Frýdava (16,0 km z celkových 20,0 km),
Frýdava – Lipno nad Vltavou hráz (5,5 km z celkových 9,0 km),
Boršov nad Vltavou – České Budějovice (4,25 km z celkových 8,5 km),
Purkarec – Týn nad Vltavou (3,5 km z celkových 14,4 km),
Týn nad Vltavou – Soutok Vltavy a Lužnice (0,6 km z celkových 2,5 km).

Úseky ve výstavbě:
Rožmberk nad Vltavou – Český Krumlov (0,4 km z celkových 24,5 km)

Úseky určené k výstavbě:
Nová Pec – Horní Planá – Jenišov (část 2,5 km)
Jenišov – Hůrka (celý úsek 4,9 km)
Černá v Pošumaví – Frymburk (část 3,5 km)
Nová Pec – Bližší Lhota (celý úsek 5,5 km)
Bližší Lhota – Frýdava (část 4,0 km)
Frýdava – Lipno nad Vltavou hráz (část 3,5 km)
Lipno nad Vltavou(hráz) – Vyšší Brod (celý úsek 8,8 km)
Vyšší Brod – Rožmberk nad Vltavou (celý úsek 9,8 km)
Rožmberk nad Vltavou – Český Krumlov (část 24,1 km)
Český Krumlov – Zlatá Koruna (celý úsek 12,9 km)
Zlatá Koruna – Boršov nad Vltavou (celý úsek 14,7 km)
Boršov nad Vltavou – České Budějovice, Dlouhý most (část 4,25 km)
Purkarec – Týn nad Vltavou (část 10,9 km)
Týn nad Vltavou – soutok Vltavy a Lužnice (část 1,9 km)

 

 

 

Tagy Jihočeský kraj Top vltavská cyklostezka
82 komentářů