Stát dá miliardu na jihočeskou dálkovou cyklostezku

Na Hluboké vede cyklostezka přes zdvižný most u vjezdu do přístavu. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNa Hluboké vede cyklostezka přes zdvižný most u vjezdu do přístavu. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Jihočeský kraj si může připsat jeden dopravně-finanční rekord. Centrální komise ministerstva dopravy, skrze kterou musejí projít všechny velké dopravní projekty,

Jihočeský kraj si může připsat jeden dopravně-finanční rekord. Centrální komise ministerstva dopravy, skrze kterou musejí projít všechny velké dopravní projekty, minulý týden schválila financování vltavské cyklostezky od Lipna do Týna nad Vltavou. Stát pošle na jih Čech miliardu a pokryje tak drtivou většinu nákladů. Deníku Zdopravy.cz to potvrdil kraj i ministerstvo.

„Je to velký úspěch kraje, neboť je to v podstatě jediný takto rozsáhlý projekt cyklostezky na území České republiky individuálně podpořený z centrální úrovně,“ uvedl jihočeský radní pro dopravu Jiří Švec.

Projekt Jihočeského kraje počítá s vybudováním cyklostezky o celkové délce téměř 189 kilometrů mezi Novou Pecí až po soutok Vltavy a Lužnice. Podle Švece zpřístupní návštěvníkům kraje kulturní a turistické cíle a přispěje i k bezpečnému každodennímu dojíždění do škol a do zaměstnání.

Cyklostezku připravuje kraj v souladu s 21 městy a obcemi na trase na základě loni uzavřeného Memoranda o vzájemné spolupráci při přípravě a realizaci projektu Vltavské cyklostezky. Stezka by měla být samostatná komunikace o šířce tří metrů s asfaltovým či šotolinovým povrchem co nejblíže toku řeky (kolem Lipenské nádrže po obou březích) v návaznosti na turistické cíle a veřejnou dopravu (železnice, autobusy). Hotovo je zatím několik úseků u Lipna a z Českých Budějovic přes Hlubokou nad Vltavou do Purkarce.

Tagy Jihočeský kraj Ministerstvo dopravy Top vltavská cyklostezka
82 komentářů