Stavba přivaděče k D35 z Pardubic začne v létě, ŘSD má zhotovitele

I/36, výjezd ze Sezemic. Pramen: Aktron / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52536242I/36, výjezd ze Sezemic. Pramen: Aktron / Wikimedia Commons, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=52536242

O obchvatu Sezemic se mluví přes dvacet let.

Sdružení firem M-Silnice, MI Roads a Doprastav se stalo vítězem soutěže na stavbu obchvatu Sezemic. Nová silnice bude jedním z přivaděčů k dálnici D35.

O vítězství sdružení, které v soutěži nabídlo nejnižší cenu, informoval na sociální síti X generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Hodnota zakázky je 838 milionů korun, ŘSD přitom odhadovalo cenu na 1,195 miliardy korun.

Do soutěže dorazilo šest nabídek, nejdražší za 960 milionů korun. Druhá nejnižší nabídka je jen o dva miliony korun vyšší než nejnižší. Běží ještě lhůty na odvolání. Podle Mátla by měla začít stavba ve třetím čtvrtletí. Stavba má pravomocné stavební povolení, ŘSD již vybralo i technický dozor stavby. Sedm kilometrů dlouhý obchvat napojí Pardubice na dálnici D35.

Obchvat města Sezemice na I/36. Pramen: ŘSD

Obyvatelé města Sezemice přitom na obchvat čekají minimálně dvacet let. V roce 2002 došlo k prvnímu zpracování projektu k možnému obchvatu. Dalších třináct let pak trvalo, než stavba získala územní rozhodnutí. Dopravní situace se přitom výrazně zhoršila s otevřením úseku D35 Opatovice – Časy v roce 2021.

„Řešená část silnice I/36 bude plnit nejen funkci silnice I. třídy, ale i funkci přivaděče z dálnice D35 do Pardubic. Realizací obchvatu dojde k výraznému snížení nehodovosti. Vedení trasy mimo zastavěné části obcí navíc minimalizuje kolizi s chodci,“ uvádí ve svých materiálech ŘSD.

Stavba má vedle Sezemic vyřešit současnou nevyhovující dopravní situaci také u Počapelských Chalup a Časů.

Tagy I/36 M-Silnice MI Roads Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Sezemice obchvat
28 komentářů