Stavba nové tramvajové trati na Dědinu od února omezí provoz na Evropské

Stavba tramvajové trati Divoká Šárka - Dědinská. Foto: Daniel Šabík / DPPStavba tramvajové trati Divoká Šárka - Dědinská. Foto: Daniel Šabík / DPP

Jako první bude na Evropské uzavřen pás ve směru z centra, a to v délce zhruba 600 metrů.

Stavba nové tramvajové tratě Divoká Šárka – Dědina, která začala loni v červenci, se od února rozšíří i do Evropské ulice. A bez omezení provozu se to neobejde. Automobily budou moci využívat vždy pouze jeden jízdní pás v režimu 1+1. Jako první bude uzavřen pás ve směru z centra, a to v délce zhruba 600 metrů. Bude také přerušen provoz tramvají v mezi smyčkou Divoká Šárka a zastávkou Vozovna Vokovice.

Podle původního harmonogramu měly práce na Evropské ulici začít už v loňském roce, kvůli českému předsednictví v Radě Evropské unie ale byly odloženy. Prioritu dostal hladký průjezd zahraničních delegací mezi centrem a letištěm. Od února naopak se hladký průjezd po Evropské očekávat nedá. Dopravního podnik hl. m. Prahy (DPP) cestujícím na letiště doporučuje, aby počítali s půlhodinovou rezervou.

Podle DPP se odkladem práce prodlouží a prodraží. „Na výstavbu DPP získal dotace z EU v rámci Operačního programu Doprava 2. Prostředky z dotace lze ale využít pouze na investice zrealizované na této stavbě do konce letošního června. To, co bychom prostavěli na Evropské ulici v loňském roce, bychom mohli v dotaci uplatňovat. Tím, že na Evropské začínáme až letos, a i když se budeme snažit celý projekt maximálně urychlit, nikoliv však na úkor kvality, stavba na Evropské potrvá minimálně do podzimu,“ uvedl technický ředitel DPP pro povrchovou dopravu Jan Šurovský.

Trať buduje společnost Subterra, která zakázku získala s cenou 840 milionů. Hotovo by mělo být v listopadu 2023. Trať bude dlouhá 2,3 kilometru, na kterých vznikne pět párů zastávek. Bude začínat za současnou smyčkou Divoká Šárka a po Evropské bude pokračovat ke křižovatce s Vlastinou ulicí, kde odbočí vlevo. Po křižovatku Vlastiny a ulice U Silnice bude tramvajová trať vedena ve společném koridoru s automobilovou dopravou. Na konci Vlastiny ulice nová trať odbočí doprava do Drnovské ulice, podél které bude po levé straně vedena do smyčky Dědinská, kde bude ukončena.

Tagy dpp Tramvajová trať Divoká Šárka - Dědina
21 komentářů