Stavba D4 v rámci PPP projektu se blíží. Druhý úsek z pěti získal stavební povolení

D4. Autor: MDČRD4. Autor: MDČR

Ministerstvo dopravy vydalo v pátek stavební povolení na další úsek dálnice D4 od Příbrami směrem na jih. Konkrétně jde o

Ministerstvo dopravy vydalo v pátek stavební povolení na další úsek dálnice D4 od Příbrami směrem na jih. Konkrétně jde o 5,5 kilometru od křižovatky se silnicí II/118 k Milínu. Úřad to oznámil na své úřední desce. Povolení je zatím nepravomocné, do 15dnů lze proti němu podat rozklad.

Dálnice se má podle plánů státu dostavět formou projektu partnerství veřejného a soukromého sektoru (PPP). Jde o pilotní projekt, který má ukázat, zda tato forma financování v českém prostředí funguje a může posloužit k látání děr v rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury.

„V současné době jsou vydána dvě stavební povolení z pěti připravovaných úseků dostavby dálnice D4. Vše směřujeme k tomu, aby vybraný koncesionář mohl příští rok začít stavět v rámci PPP,“ uvedl na twitteru šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Dálnici chybí k úplnosti 32 kilometrů rozdělených na pět úseků: Háje – Milín (nyní získal SP), Milín – Lety, Lety – Čimelice (už má rovněž SP), Čimelice – Mirotice, Mirotice rozšíření. ŘSD si loni úspěšně zopakovalo proces EIA a aktuálně finišuje s výkupy pozemků.

Jednu z největších státních zakázek vůbec vypsalo ministerstvo dopravy loni v květnu, vítěz (koncesionář) dálnici vyprojektuje, zafinancuje, postaví a po 30 let se o ní bude starat (včetně dalších 16 dnes už hotových kilometrů). Stát mu to bude splácet. Odhadovaná hodnota zakázky je 24,9 miliardy korun.

Ze sedmi zájemců postoupili do užšího výběru čtyři, se kterými vede ministerstvo soutěžní dialog. Vítěz má být znám do konce roku. Stavět se má v letech 2020 až 2023. V případě úspěchu je dalším adeptem na PPP projekt středočeská část dálnice D3.

Tagy D4 dálnice PPP stavební povolení Top
15 komentářů