Stavba D11 do Polska začne v pátek, ŘSD podepsalo zatím největší dálniční zakázku v historii

Dálnice D11 v Trutnově. Foto: ŘSDDálnice D11 v Trutnově. Foto: ŘSD

První se má budovat úsek u polských hranic, aby skončilo zajíždění do Lubawky.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájí v pátek 11. října stavbu dálnice D11 z Trutnova na státní hranici s Polskem. Po první části stavby by se řidiči mohli svézt v roce 2026.

Původně měla stavba začít již loni těsně před Vánoci, nakonec ale k zahájení nedošlo kvůli sporu o to, kdo zakázku získá. Po téměř roce právních bitev rozhodl Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), že vyloučení polského Budimexu ze soutěže platí.

Zakázku tak získalo česko-slovensko-maďarské sdružení MI Roads, Doprastav, Metrostav TBR, Subterra a Duna Aszfalt. O podpisu smlouvy informoval generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Konec sporů o D11. Poláci neuspěli, úsek na hranice postaví sdružení vedené firmou Metrostavu

Vítězné sdružení nabídlo cenu cenu 11,71 miliardy korun, tedy o 358 milionů korun více než Budimex. Nová dálnice naváže v Polsku na novou silnici S3, po které se již od konce července jezdí.

Právě kolem polské hranice by měly být práce na dálnici, která bude kompletně hotová v roce 2027, dokončeny nejdříve. Důvodem je možnost, aby auta nemusela jako doposud jezdit přes polskou Lubawku a pokračovat po dálnici přes hranice.

Půjde o tři kilometry dlouhou část od státní hranice k osadě Dvorky, kde se dálnice nejvíce přibližuje současné I/16. Podle smlouvy má být hotový do 18 měsíců, tedy dubna 2026.

MI Roads již minulý týden oznámil, že stavbu chce začít co nejdříve. „Stavbu bude řídit zkušený tým našich inženýrů a odborníků, který již nyní začal zajišťovat přesun potřebných výrobních kapacit na staveniště,“ řekl v pátek ředitel MI Roads Zdeněk Ludvík.

V trase nové dálnice o délce 21 km vznikne celkem 28 mostů a dva tunely. Objemem jde o zatím největší dálniční zakázku v Česku, brzy by ale toto prvenství měly předstihnout úseky Pražského okruhu nebo D35.

Na v pátek zahájený úsek má příští rok navázat stavba D11 z Jaroměře do Trutnova. ŘSD dnes pro stavbu získalo stavební povolení.

Poslední úsek dálnice D11 má stavební povolení, do roku 2028 má být hotovo až na hranici

Tagy D11 D11 Trutnov - státní hranice Doprastav Duna Aszfalt MI Roads Ředitelství silnic a dálnic ŘSD Subterra
18 komentářů