Státní zástupce zrušil trestní stíhání Eurovie kvůli opravě tramvajové trati v Liberci

Oprava tramvajové trati v centru Liberce v roce 2017. Foto: EuroviaOprava tramvajové trati v centru Liberce v roce 2017. Foto: Eurovia

Stíhání se týká už jen manažera firmy.

Společnost Eurovia CS již není obviněná v rozsáhlé kauze Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Uvedl to s odvoláním na vyjádření státního zástupce server SeznamZprávy.cz. Trestní stíhání vede zastupitelství už jen s manažerem firmy.

Podle serveru SeznamZprávy.cz došlo k ukončení stíhání firmy kvůli tomu, že firmy měla silný interní protikorupční program. Tuto argumentaci firma uváděla už loni na podzim, když deník Zdopravy.cz o stíhání informoval jako první.

Tento krok vítáme, dle našeho názoru se tak projevila neopodstatněnost celé věci,“ řekla redakci také Iva Štočková, mluvčí skupiny Vinci Construction CS.

Stíhání souviselo s rekonstrukcí tramvajové trati v Liberci v roce 2016 a korupční kauzou kolem tehdejšího vedení Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) a Jiřího Vařila. Právě po jeho vyjádřeních policie začala řešit i Eurovii.

Firma už loni v reakci na sdělení vyšetřovatele zahájila kroky k mimořádné prověrce všech procesů v rámci compliance programu, včetně systému hlášení podezřelých skutečností (tzv. whistleblowing), aby si byla jista, že její kontrolní i preventivní mechanismy jsou stále na nejvyšší možné úrovni.

Obvinění se týká zakázky za 52,6 milionu korun na modernizaci tratě mezi Šaldovým náměstím a terminálem Fügnerova, kde Eurovia podala společnou nabídku se svou sesterskou firmou GJW Praha. Eurovia nabídla ze čtyř zájemců nejnižší cenu. Zakázka měla být financována z Operačního programu Doprava. Jde o další velkou stavební firmu, která má problém s trestním stíháním.

Tagy DPMLJ Eurovia CS
10 komentářů