Stát se připravil o miliardy korun na dopravní stavby zrušením silniční daně

Nový obchvat Prostějova. Foto: StrabagNový obchvat Prostějova. Foto: Strabag

Jen letos bude výpadek zhruba 4,2 miliardy korun.

Celkem 5,5 miliardy korun měl mít letos k dispozici Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) ze silniční daně. Její zrušení pro pro osobní automobily, dodávky a nákladní vozidla do 12 tun, které před dvěma týdny schválila vláda, způsobí ale výpadek těchto příjmů. Ministerstva dopravy a financí tvrdí, že rozpočet SFDI bude naplněn v původní výši.

Zrušení silniční daně bylo oznámeno jako jedna z kompenzací za dražší pohonné hmoty. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)  při představení této pomoci uvedl, že podnikatelům přinese roční úsporu 4,2 miliardy korun. Je k tomu ale potřeba novela zákona o dani silniční, kterou má předložit ministerstvo financí. Podle zákona o rozpočtovém určení daní je hrubý výnos silniční daně kompletně příjmem SFDI.

Úspora pro podnikatele znamená výpadek příjmů pro SFDI. Vláda přitom už jeho rozpočet na letošní rok schválila. „Výpadek příjmů ze silniční daně a krytí příjmu do rozpočtu SFDI projednávají společně ministerstva dopravy a financí. Proinvestiční charakter rozpočtu zůstává, na žádné investice ani údržbu nebude mít rozhodnutí o nulové silniční dani vliv. Výpadek bude dorovnán v průběhu roku,“ uvedl mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Silniční daň sice tvoří jen necelých pět procentů příjmů SFDI, čtyři miliardy korun znamenají například 10–20 kilometrů nové dálnice. Ministerstvo financí uvedlo, že s doplněním rozpočtu SFDI během roku počítá. Není ale jasné, kde na to vezme peníze.

Tagy SFDI silniční daň Státní fond dopravní infrastruktury
65 komentářů