dpp

Stát rozhýbal mýtného oslíčka. V dubnu vybral meziročně o třetinu více

Kontrolní mýtná brána v Dasným u Českých Budějovic. Pramen: CzechTollKontrolní mýtná brána v Dasným u Českých Budějovic. Pramen: CzechToll

Rekordní byl už březen, kdy ve dvou termínech sazby vzrostly.

Výběr mýtného na českých dálnicích a silnicích provedl v dubnu nevídaný skok. Dopravci celkem uhradili 1,543 miliardy korun, což je meziročně o 34 procent více a nový měsíční rekord od počátku výběru mýta v lednu 2007.

Společnost CzechToll, která pro stát zajišťuje provoz mýtného systému, vidí za rekordem dvě příčiny. V první řadě je to zvýšení mýtné sazby, které přišlo v březnu a v dubnu se poprvé projevilo v plné výši. Sazba se zvýšila o nový příplatek za produkci CO₂, což v dubnu státu vyneslo 233 milionů korun. Bez zdražení by se dubnový výběr zvýšil o 13 procent, což je dáno především třemi pracovními dny navíc oproti loňskému dubnu.

Stát tak po loňské stagnaci zvýšením sazeb udělal z mýtného systému utěšeně rostoucí zdroj příjmů do Státního fondu dopravní infrastruktury. Rekordní byl už březen, kdy ve dvou termínech sazby vzrostly. Zpoplatnění emisí CO₂ v březnu vyneslo 184 milionů, celkové výběry meziročně stouply o 9,5 procenta na 1,49 miliardy korun. Do března držel měsíční rekord loňský říjen (1,37 mld.).

V průběhu celého dubna zpracoval satelitní mýtný systém více než 103 milionů mýtných transakcí. Meziroční nárůst ve výši 18 % je podle CzechTollu rovněž ovlivněn počtem pracovních dnů a mírným rozšířením počtu mýtných úseků.

Za první čtyři měsíce letošního roku vybral CzechToll pro Státní fond dopravní infrastruktury 5,556 miliardy korun. V meziročním srovnání vzrostl výběr mýtného od počátku roku o 14,5 %. Loni zaplatili dopravci za použití dálnic a vybraných silnic I. třídy 14,914 miliardy korun, což je meziročně stagnace.

Tagy czechtoll mýtné
25 komentářů