Stát nakoupí ve velkém auta na CNG, vnitro soutěží smlouvu na 60 milionů

Nejprodávanějším vozem na CNG je u nás Škoda Octavia G-Tec. Foto:Škoda AutoNejprodávanějším vozem na CNG je u nás Škoda Octavia G-Tec. Foto:Škoda Auto

Ministerstvo vnitra se rozhodlo pořídit další nová osobní auta s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). V soutěži na rámcovou


Ministerstvo vnitra se rozhodlo pořídit další nová osobní auta s pohonem na stlačený zemní plyn (CNG). V soutěži na rámcovou smlouvu hledá dodavatele vozů v celkové hodnotě až 60 milionů korun.

Vyplývá to z informací na profilu zadavatele ministerstva vnitra.  Ministerstvo neuvádí celkový počet aut, pouze maximální částku, kterou je schopno utratit. Při současných cenách vozidel na CNG by měl bez problémů počet takto koupených aut přesáhnout stovku.

V požadavcích na nová vozidla je délka minimálně 4,5 metru, kufr musí mít objem nejméně 420 litrů. V takovém segmentu lze očekávat úspěch hlavně Škody Octavia G-Tec, která dlouhodobě prodejům aut na CNG na českém trhu vládne. Ministerstvo dalo ceně v hodnocení 80 % váhy, 15 % připadá na náklady na servis a 5 % na cenu vybraných dílů.

Prodeje aut na plyn v Česku dlouhodobě spíše stagnují, letos tvoří jen 0,75 % registrací všech vozidel. Stát se nedávno zavázal k další podpoře aut na plyn formou daňových úlev na toto palivo. 

Ministerstvo vnitra už dříve nakupovalo auta na plyn, v roce 2016 uzavřelo rámcovou smlouvu. Z původního předpokladu 340 aut ale odebralo zatím jen část v hodnotě 25 milionů korun.

Tagy cng Ministerstvo vnitra
11 komentářů