Stát nabídne prodej dálničních známek e-shopům, má klíčovou smlouvu s Českou poštou

Dálnice D7 u Letiště Praha. Pramen: foto.ceskedalnice.czDálnice D7 u Letiště Praha. Pramen: foto.ceskedalnice.cz

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) udělal minulý týden velký krok k tomu, aby se v příštím roce rozjely v Česku

Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) udělal minulý týden velký krok k tomu, aby se v příštím roce rozjely v Česku elektronické dálniční známky. Podepsal smlouvu s Českou poštou a Čeprem na takzvanou fyzickou distribuci pro ty, kteří si elektronickou známku nepořídí přes státní e-shop.

Stát navíc chystá otevření prodeje dálničních známek i jiným e-shopům: tento týden zahájí takzvané předběžné tržní konzultace pro provozovatele e-shopů. Ty budou moci známky také prodávat. Vyplývá to z oznámení na stránkách edalnice.cz. SFDI chce při konzultacích představit podmínky prodeje a současně získat informace pro nastavení smluvních podmínek.

Projekt elektronických dálničních známek připravuje státní podnik Cendis. Hlavní částí má být prodej přes vlastní e-shop. Pro ty, kteří nemají internet nebo nechtějí platit například kartou přes internet, bude takzvaná fyzická distribuce na všech poštách a čerpacích stanicích Čepra (EuroOil). Lidé řeknou číslo registrační značky, zaplatí příslušný poplatek a data o zaplacení se dostanou do kontrolního systému. Celý projekt by měl začít 1. ledna. Letos si tak lidé klasickou papírovou nalepovací známku kupovali naposledy.

Tagy Cendis Čepro česká pošta EDAZ elektronická dálniční známka SFDI Státní fond dopravní infrastruktury
25 komentářů