Stát mění pravidla pro jízdu s majáčkem. Nově ho bude mít i hlavní hygienička

Auto s majákem. Foto: FBAuto s majákem. Foto: FB

Ministerstvo zařazení pozice hlavního hygienika na seznam aut s možností výbavy majáčkem vysvětluje bezodkladnou potřebou řešit epidemii covid-19.

Koronavir mění legislativu v české dopravě. Ministerstvo dopravy nově navrhlo, aby s majáčky umožňujícími přednostní jízdu jezdila nově i hlavní hygienička Jarmila Rážová.

Vyplývá to z návrhu novely nařízení, které stanovuje, jaká vozidla mohou být takto vybavena. Zatímco u veřejnosti se vžilo označení „modrý majáček“, oficiální úřední název pro něj je „zvláštní zvukové výstražné zařízení doplněné zvláštním výstražným světlem modré barvy“. Ministerstvo dopravy odeslalo návrh k meziresortnímu připomínkovému řízení. Změna se týká samotné funkce bez ohledu na to, kdo na postu hlavního hygienika bude.

Ministerstvo zařazení pozice hlavního hygienika na seznam aut s možností výbavy majáčkem vysvětluje bezodkladnou potřebou řešit epidemii covid-19. „Je nutné, aby i hlavnímu hygienikovi České republiky byla při řešení mimořádných událostí týkajících se ochrany veřejného zdraví dána možnost co nejrychlejšího a plynulého průjezdu po pozemních komunikacích,“ uvádí materiál.

Podle platného nařízení může jezdit s podobným zařízením prezident republiky, předsedové Poslanecké sněmovny a Senátu, ministři, tři velitelé Armády České republiky a náměstek ministra vnitra pro vnitřní bezpečnost. Nařízení současně řeší i majáčky pro složky integrovaného záchranného systému i energetiky nebo dopravní podniky. Mohou je ale použít jen při zásahu.

V minulosti navrhoval omezení majáčků zejména pro politiky ministr dopravy Antonín Prachař, jeho návrh ale neprošel.

Tagy majáček Ministerstvo dopravy nařízení vlády č. 110/2001 zvuková výstražná zařízení
143 komentářů