Stát kupuje další váhy na kamiony, rozšířil počet kontrolních jednotek

Vážení kamionu. Pramen: Policie ČRVážení kamionu. Pramen: Policie ČR

Za překročení hmotnosti o 500 kg a více je ve správním řízení vyměřena pokuta 9 000 Kč za každou započatou tunu.

Centrum služeb pro silniční dopravu (CSPSD), což je příspěvková organizace ministerstva dopravy, výrazně rozšíří své možnosti vážení kamionů. Aktuálně vypsalo tendr na dalších šest vážicích sad, kterými vybaví nově vzniklé kontrolní jednotky.

Až do loňska vysílalo CSPSD do terénu 15 tříčlenných mobilních expertních jednotek (MEJ), nově má takových jednotek 21 (po dvou členech). Aktuálně má organizace 16 sad kamionových vah, pro nově vzniklé jednotky chce pořídit dalších šest.

„Pořízené váhy budou využity jako expertní podpora výkonu státního odborného dozoru v silniční dopravě,“ uvedl mluvčí ministerstva Tomáš Lukašík. „Váhy bude Centrum služeb využívat samo v rámci společného nasazení do systému výkonu silničních kontrol ve spolupráci s Policií ČR,“ doplnil.

Historie MEJ sahá do roku 2002, kdy vláda schválila koncepci nasazení expertních týmů na státní dozory na silnicích. Pro účely silničních kontrol je každá MEJ vybavena speciálním dodávkovým vozidlem uzpůsobeným jako mobilní kancelář. Pracoviště je vybaveno výpočetní technikou, mobilním připojením k internetu, přenosnými elektromechanickými váhami, elektrocentrálou, osvětlením pro noční kontroly a dalšími technickými prostředky. MEJ postupují ve spolupráci s policií a celníky.

Za překročení hmotnosti do 500 kg je ve správním řízení vyměřena pokuta 5 000 Kč, za překročení vyšší jak 500 kg je ve správním řízení vyměřena pokuta ve výši 9 000 Kč za každou započatou tunu. Řidiči kontrolovaného vozidla na místě může být uložena pokuta až do výše 15 000 Kč dle uvážení příslušníka Policie ČR.

Tagy Centrum služeb pro silniční dopravu kamiony Ministerstvo dopravy vážení kamionů
47 komentářů