Start nové železniční linky Praha – Brusel se blíží, dopravcem u nás budou České dráhy

Souprava European Sleeper. Foto: European SleeperSouprava European Sleeper. Foto: European Sleeper

České dráhy budou v Praze zajišťovat i úklid a čištění vozů pro nový spoj.

Společnost European Sleeper spustí za necelé tři týdny provoz nové přímé železniční linky Praha – Brusel. Už příští týden se vypraví vlak poprvé zkušebně prázdný, 26. března již s cestujícími. Z Bruselu vyjede 25. března večer.

Termín zkušební jízdy potvrdili deníku Zdopravy.cz mediální zástupci European Sleeper, k testu dojde 12. března.

Jisté už je i to, kdo bude na českém území takzvaným výkonným dopravcem. European Sleeper si pro tyto služby vybral České dráhy, licenci (zjednodušeně řečeno) pro provoz na českém území nemá. „V této souvislosti budou České dráhy zajišťovat také personál, který na našem území bude zajišťovat dopravní službu na vlaku. Komerční odbavení a servis je v působnosti společnosti European Sleeper,“ řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

České dráhy pro provozovatele vlaku zajistí také odstavení vlaku, jeho plnění vodou, odsání odpadních nádrží, předtápění a další nezbytné služby, které si objedná provozovatel vlaku. Jde například o využití myčky.

Může dojít ještě k prohloubení spolupráce, ČD nyní jednají o zařazení možnosti prodeje cestovních dokladů na tento vlak do svých prodejních kanálů.

European Sleeper ubral místa v lehátkách, vozy prošly modernizací. Do Prahy vyjede na konci března

Jde o prodloužení loni v květnu zahájené linky z Bruselu do Berlína, vlak obslouží také velkou část Nizozemska. Z Prahy pojede vlak v 18:04 v neděli, úterý a ve čtvrtek, v Bruselu bude v 9:27. Z Bruselu pojede vlak v pondělí, středu a pátek v 19:22, v Praze bude těsně před 11:00.

Tagy České dráhy European Sleeper
158 komentářů