Srbsko omezilo provoz na své nejmodernější trati, kterou postavily ruské dráhy

Stadler Kiss pro srbské dráhy. Foto: Srbija VozStadler Kiss pro srbské dráhy. Foto: Srbija Voz

Vlaky na trati nabírají zpoždění v řádu desítek minut.

Srbské železnice omezily na čtyřech úsecích trati Bělehrad – Novi Sad provozní rychlost. Namísto 200 km/h musejí vlaky jezdit maximální rychlostí 160 km/h. Důvodem jsou problémy s geometrií koleje a další závady na trati. Trať modernizovaly ruské dráhy, Rusko na stavbu Srbsku půjčilo.

K omezení dochází necelý rok po zahájení provozu. Kvůli snížení rychlosti nabírají vlaky zpoždění v řádu desítek minut. O omezení provozu informovala srbská média, například N1 nebo Danas. Srbský správce železniční infrastruktury snížení rychlosti potvrdil s vysvětlením, že se pracuje na obnovení do původního stavu.

K omezení došlo poté, co si strojvedoucí stěžovali na klepání a otřesy souprav. Srbské železnice Srbija Voz na trasu nasazují jednotky Stadler Kiss.

Deník Danas uvedl, že na některých místech je rychlost snížena i na 20 kilometrů v hodině. Podle zdrojů listu má být za omezením kromě špatného stavu trati i krádež části zabezpečovacího zařízení.

Modernizace 45 kilometrů dlouhého úseku Stara Pazova – Novi Sad začala v roce 2017, zakázku získaly ruské dráhy RŽD International. Další část trati do Subotice staví čínské sdružení China Railway International a China Communications Construction Company. Hotovo by mělo být do roku 2024, o rok později má být dokončena modernizace na maďarské straně na 160 km/h.

Tagy RŽD International Srbsko trať Bělehrad - Novi Sad - Subotica
95 komentářů