Srbsko letos otevře první trať na 200 km/h, postavily ji ruské dráhy

Stadler Kiss pro srbské dráhy. Foto: Srbija VozStadler Kiss pro srbské dráhy. Foto: Srbija Voz

Začala stavba i dalšího úseku na maďarské hranice, zakázku získalo čínské sdružení.

Vlaky po hlavním koridoru v Srbsku z Bělehradu do města Novi Sad mají začít od března letošního roku jezdit rychlostí 200 km/h. Práce na úseku Stara Pazova – Novi Sad skončily a brzy začne zkušební provoz. V závěru loňského roku to oznámil ministr výstavby, dopravy a infrastruktury Tomislav Momirović.

Jde o první část modernizace trati, postupně má být hotový i úsek do Subotice na hranice s Maďarskem. Jízdní doba v úseku Bělehrad – Novi Sad se má zkrátit na 30 minut.

Srbské železnice Srbija Voz na trasu nasadí jednotky Stadler Kiss, které koupily loni. Umožní jízdu na 200 km/h.

Modernizace 45 kilometrů dlouhého úseku Stara Pazova – Novi Sad začala v roce 2017, zakázku získaly ruské dráhy RŽD International. Další část trati do Subotice staví čínské sdružení China Railway International a China Communications Construction Company. Hotovo by mělo být do roku 2024, o rok později má být dokončena modernizace na maďarské straně na 160 km/h.

Součástí stavby je 1,1 kilometrů dlouhý tunel Čortanovci, na který navazuje tři kilometry dlouhý most před zátopové území Dunaje. Jde o nejdelší most v Srbsku. Rusko Srbsku na modernizaci tratě půjčilo.

Stavba trati Bělohrad - Novi Sad na 200 km/h. Foto: srbské ministerstvo dopravy

Stavba trati Bělohrad – Novi Sad na 200 km/h. Foto: srbské ministerstvo dopravy

Tagy 200 km/h RŽD Srbija voz Srbsko
175 komentářů