Správa železnic zrušila zakázku na lepší image vysokorychlostních tratí

Putovní výstavka TGV v Česku. Foto: FB Martina KupkyPutovní výstavka TGV v Česku. Foto: FB Martina Kupky

Správa železnic zajistí PR pro vysokorychlostní tratě sama, odbor komunikace za čtyři roky zdvojnásobil počet zaměstnanců.

Rok po vyhlášení zrušila Správa železnic soutěž s odhadovanou cenou 27 milionů korun, ve které hledala firmu na komunikaci přínosů vysokorychlostních tratí. Důvodem je nedostatek peněz. Správa železnic již v hodnocení vybrala vítěze, soutěž ale nakonec zrušila.

Ke zrušení zadávacího řízení vedlo zejména snížení rozpočtových prostředků v nadcházejícím období a očekávané navyšování provozních nákladů, což vedlo k přehodnocení výdajů a priorit,“ řekla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová. Podle ní bude Správa železnic komunikaci tématu vysokorychlostních tratí řešit interními silami.

Odbor komunikace Správy železnic v posledních letech výrazně nabobtnal. Ještě v roce 2018 měl třináct zaměstnanců, loni na konci roku 27. K rozšíření došlo i kvůli nově založeným infocentrům.

Vítězná firma měla Správě železnic zajistit komplexní komunikační podporu včetně vytvoření marketingové strategie a komunikační kampaně pro výstavbu vysokorychlostních tratí. Ta měla pomoci vysvětlit veřejnosti výhody, které vysokorychlostní tratě přinesou.

Pro Správu železnic jde o druhý případ, kdy se s plány na výstavbu obrátila v oblasti komunikace na specializované firmy. V roce 2016 si najala společnost Talk PR na komunikaci trati na letiště. Správě železnic příliš nepomohla: na území Prahy 6 trať stále naráží na odpor části občanů, nemá povolení a termín se neustále posouvá.

V soutěži bylo celkem devět nabídek, komise vybrala jako vítěze společnost EMC.

Tagy Správa železnic VRT vysokorychlostní tratě v ČR
53 komentářů