Správa železnic otevře veřejnosti na pár hodin Blanenský tunel

Blanenský tunel. Foto: Správa železnicBlanenský tunel. Foto: Správa železnic

Vlaky se na trasu mají vrátit v prosinci. Zatím ne všechny.

Správa železnic (SŽ) nabídne fanouškům železnice v sobotu 3. září nezvyklý pohled na trať. U Blanska chystá na pár hodin možnost prohlídky Blanenského tunelu. Ten je součástí rozsáhlé modernizace koridorové trati, kde kvůli stavebním pracím od poloviny prosince nejezdí vlaky.

Možnost prohlídky zveřejnila Správa železnic na sociálních sítích. Podmínkou je rezervace přes e-mail rezervace@spravazeleznic.cz. Infrastrukturní manažer současně upozornil, že kapacita je omezena a není vhodná pro méně pohyblivé osoby, děti nebo rodiny s kočárkem. K tunelu návštěvníky poveze mikrobus, na místě je čeká komentovaná prohlídka.

Rekonstrukce a modernizace trati mezi Blanskem a Brnem je jednou z největších akcí na české železnici, kvůli které je zde zastaven zcela provoz. Akce je rozdělena do dvou staveb: z Brna do Adamova a z Adamova do Blanska, k tomu ještě probíhají samostatně práce na modernizace stanice Adamov. Vlaky by se měly vrátit na tuto trasu s prosincovou změnou jízdního řádu, ale ne všechny: kvůli omezení v Brandýse nad Orlicí i nadále dálkové spoje kategorie EC a RegioJetu pojedou přes Havlíčkův Brod. Na původní trasu se vrátí v červnu příštího roku.

Oprava celého úseku stojí pět miliard korun. Mezi Blanskem a Adamovem rekonstrukci provádí sdružení OHLA ŽS, Firesta-Fišer, rekonstrukce, stavby a Tramo Rail, z Adamova do Brna-Maloměřic sdružení Subterra, Strabag Rail a Elektrizace železnic.

Leták k prohlídce Blanenského tunelu. Foto: Správa železnic

Leták k prohlídce Blanenského tunelu. Foto: Správa železnic

Tagy Brno - Adamov - Blansko Správa železnic výluka Brno - Blansko
12 komentářů