Správa železnic opraví slezskou úzkokolejku, vymění 500 pražců

Malý štokr Slezských zemských drah. Pramen: Slezské zemské dráhyMalý štokr Slezských zemských drah. Pramen: Slezské zemské dráhy

Správa železniční dopravní cesty se na podzim pustí do opravy úzkorozchodné trati mezi Třemešnou ve Slezsku a Osoblahou. Vypsala na

Správa železniční dopravní cesty se na podzim pustí do opravy úzkorozchodné trati mezi Třemešnou ve Slezsku a Osoblahou. Vypsala na to podlimitní zakázku, předpokládané náklady nezveřejnila.

Oprava je naplánována mimo turistickou sezónu, konkrétně na období od 7. do 25. října, trať čeká nepřetržitá výluka. Místo pravidelných vlaků Českých drah bude cestující vozit náhradní autobus.

„Součástí prací bude výměna 500 pražců, oprava sedmi přejezdů, dále nástupišť v Třemešné ve Slezsku, Slezských Rudolticích, Bohušově a Osoblaze, opravou projede také přechod pro pěší v Třemešné ve Slezsku,“ uvedl mluvčí SŽDC Pavel Tesař.

Podle něj je trať pravidelně udržována a nežádá si výraznější zásah, který by byl ve „škatulce“ modernizace či rekonstrukce. „V horizontu minimálně pěti let není na této trati plánována rekonstrukce či modernizace,“ doplnil Tesař.

Dvacetikilometrová slezská úzkokolejka je poslední, kde provozují vlaky České dráhy. Jezdí zde s lokomotivou 705.9 a úzkorozchodnými Balmy. Kraj provoz ročně dotuje částkou přes devět milionů korun, což představuje 156 korun na vlakový kilometr. Další statisíce dává ročně na jízdy historickými vlaky spolku Slezské zemské dráhy.

Tagy Osoblažská úzkokolejka SŽDC Trať 298 Třemešná ve Slezsku Osoblaha
10 komentářů