Správa železnic má v Budějovicích novou základnu za 170 milionů, hasiče stěhuje z depa do trianglu

Nová základna hasičů Správy železnic u Českých Budějovic. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNová základna hasičů Správy železnic u Českých Budějovic. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Správa železnic nechala na okraji Budějovic postavit moderní základnu pro své hasiče.

Správa železnic (SŽ) dokončuje v Českých Budějovicích svou novou jihočeskou základnu. Za celkové náklady ve výši 173 milionů korun ji zbudovala na severním okraji města poblíž místa propojení táborské (220) a strakonické (190) trati. Do zdejšího kolejového trianglu se mimo jiné přestěhují drážní hasiči, kteří dosud sídlí na druhé straně města u depa ČD Cargo na Novohradské ulici.

„V současné době se sídlo našich hasičů nachází na pronajatých pozemcích a prostorech ČD, ty mají být ale prodány a revitalizovány. Správa železnic proto vytipovala objekty, u kterých je vlastníkem a svoji rozlohou vyhovují potřebám HZS,“ uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Vedle hasičské základny vznikla i provozní budova, kam se nastěhují provozní jednotky SŽ. Slavnostní otevření se má po dvou letech výstavby uskutečnit 29. září.

Nová základna hasičů Správy železnic u Českých Budějovic. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářPřejezd a nová základna hasičů Správy železnic u Českých Budějovic. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNová základna hasičů Správy železnic u Českých Budějovic. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářNová základna hasičů Správy železnic u Českých Budějovic. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářSimulovaná nehoda, ukázka práce drážních hasičů.
Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářZáchranný tank hasičů SŽDC. Ilustrační foto.
Autor: SŽDCVyprošťovací tank Správy železnic v Českých Budějovicích. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

„Výhodou je krom přesunu do vlastních prostor také velikost areálu a odpovídající zázemí, které odpovídá plánovaným potřebám HZS. V rámci zásahového obvodu dojde k přemístění do oblasti dálničního napojení D3, tím dojde ke zkrácení dojezdových časů (odpadne náročný průjezd městem) na koridorové a celostátní tratě,“ doplnila Friebová.

V Českých Budějovicích sídlí jedna z 12 jednotek požární ochrany Správy železnic. Zároveň je to jedno ze čtyř míst, kde mají drážní hasiči k dispozici vyprošťovací tank. Hasiči Správy železnic měli za loňský rok 445 zásahů.

Tagy České Budějovice hasiči Správa železnic Top
23 komentářů