Správa železnic dokončila rekonstrukci kolínské nádražní budovy, výtahy teprve chystá

Opravené nádraží v Kolíně. Foto: Městský úřad KolínOpravené nádraží v Kolíně. Foto: Městský úřad Kolín

Správa železniční dopravní cesty dnes slavnostně ukončila opravu odbavovací budovy na nádraží v Kolíně. Cestující se dočkali například nového informačního

Správa železniční dopravní cesty dnes slavnostně ukončila opravu odbavovací budovy na nádraží v Kolíně. Cestující se dočkali například nového informačního systému, toalet či pokladen. Oprava vyšla na necelých 70 milionů korun.

„Cestující v nejfrekventovanější stanici ve středních Čechách mají nově k dispozici komfortní prostory. Dnes jsme společně se starostou Kolína nádražní objekt slavnostně otevřeli,“ uvedl šéf SŽDC Jiří Svoboda na twitteru.

Definitivně hotovo ale na kolínském nádraží není. Cestujícím s pohybovým omezením či s malými dětmi chybí bezbariérový přístup na nástupiště v podobě osobního výtahu. Při sanaci podchodu v roce 2010 na bezbariérový přístup nedošlo, poruchové plošiny nemají s uživatelskou přívětivostí mnoho společného.

SŽDC proto projekt bezbariérového nádraží připravuje, vyjde na 216 milionů korun. „Bezbariérový přístup na nástupiště v Kolíně připravujeme. Musíme výlukově kordinovat se stavbou Velim – Poříčany. Proto se stavebně v Kolíně začne ve druhé polovině 2022,“ uvedl už dříve Svoboda na twitteru na dotaz jednoho z cestujících.

Součástí má být i prodloužení podchodu do ulice Starokolínská. V této ulici Kolín plánuje vybudování parkoviště. Výtahy na nástupiště už v Kolíně jsou, ale jen nákladní, do kterých cestující nesmějí. Podchod byl vystavěn v roce 1941, v roce 2010 prošel sanací.

Opravené nádraží v Kolíně. Foto: Městský úřad KolínOpravené nádraží v Kolíně. Foto: Městský úřad KolínOpravené nádraží v Kolíně. Foto: Městský úřad KolínPůvodní stav nádraží Kolín před rekonstrukcí. Foto: ŠJů / Wikimedia CommonsPůvodní stav nádraží Kolín před rekonstrukcí. Foto: ŠJů / Wikimedia CommonsNádražní hala v Kolíně. Pramen: SŽDC
Tagy Kolín nádraží Kolín opravy nádraží rekonstrukce nádraží SŽDC
32 komentářů