Správa železnic chystá opravu nádraží ve Velenicích. Osud restaurace není znám

Nádraží České Velenice. Autor: User:My Friend – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10823558Nádraží České Velenice. Autor: User:My Friend – Vlastní dílo, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10823558

Nepůjde o malý projekt. Maximální cenu za zpracování dokumentace stanovila Správa železnic na 23,4 milionu

Správa železnic (SŽ) začala chystat velkou rekonstrukci nádražní budovy v Českých Velenicích. Kdysi výstavná budova na Dráze císaře Františka Josefa, jejíž interiéry stále připomínají zašlou slávu, by se měla dočkat opravy v roce 2023. Práce potrvají dva roky.

Jak budou vypadat a kolik budou stát, ale není zatím jasné. Správa železnic aktuálně vypsala tendr na zhotovení projektu a výkon autorského dozoru. „Projekt je na svém startu, využití objektu i první odhad předpokládaných finančních nákladů teprve vyplyne ze zpracování záměru projektu,“ uvedla mluvčí SŽ Nela Friebová.

Nepůjde nicméně o malý projekt. Maximální přípustnou cenu za zpracování dokumentace stanovila Správa železnic na 23,4 milionu, odhadovaná cena je 18 milionů.

„Hlavním cílem stavby je osobní nádraží v technickém, provozním i estetickém stavu, který odpovídá nárokům moderní dopravy. Přizpůsobit osobní nádraží požadavkům současné železniční dopravy a jejím návaznostem na ostatní druhy dopravy, a tím zvýšit konkurenceschopnost osobní železniční dopravy a vytvářet podmínky pro rozvoj cestovního ruchu,“ píše se v zadávací dokumentaaci.

Nádraží na hranicích s Rakouskem je známé mimo jiné díky tamní restauraci. Ta se nachází v zachovalém prostoru, ze kterého na hosty vane duch starých časů. Z restaurace je východ na 1. nástupiště. K osudu hospody Správa železnic nic nesdělila s tím, že jasno bude po dokončení projektu.

Historický snímek nádraží Gmünd (Č. Velenice), ještě se štukovou výzdobou. Autor: Neznámý – historic picture postcard, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1298460

Historický snímek nádraží Gmünd (Č. Velenice), ještě se štukovou výzdobou. Autor: Neznámý – historic picture postcard, Volné dílo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=1298460

Tagy nádraží České Velenice Správa žele
48 komentářů