Spory o ideální trasu skončily. Berlín a Paříž spojí od prosince rychlovlak

Vysokorychlostní vlaky ICE a TGV v Paříži. Foto: DBVysokorychlostní vlaky ICE a TGV v Paříži. Foto: DB

Jízdní řád umožní i cestu z Prahy do Paříže s jediným přestupem.

Dva velcí státní dopravci v Evropě dospěli po více než roce k dohodě o zavedení nového vysokorychlostního spojení mezi svými hlavními městy.

Od prosince začne jezdit vysokorychlostní jednotka ICE 3 mezi Berlínem a Paříží přes Frankfurt nad Mohanem a Štrasburk. Zástupci Deutsche Bahn a SNCF Voyageurs dnes spuštění linky od platnosti nového jízdního řádu v polovině prosince oznámili na veletrhu Innotrans v Berlíně.

O propojení obou měst přímým denním vlakem se mluví delší dobu, start ale komplikovaly rozdílné názory obou stran na trasu. Německá strana původně prosazovala rychlejší variantu přes Saarbrücken, francouzská odmítala trasu mimo Štrasburk. Nakonec si prosadil svůj návrh francouzský dopravce.

Německo s Francií slibují přímý vlak Berlín – Paříž, dopravci se zatím přou o trasu

Novinka může být zajímavá i pro české cestující: Vlak vyjede z Berlína v 11:54, tedy v době, kdy je již první spoj z Prahy v německé metropoli. Pojede přes Frankfurt (Süd, ne hlavní nádraží), Karlsruhe a Štrasburk, v Paříži přijede na nádraží Paris Est v 19:55. Zpět pojede v 9:55, v Berlíně bude v 18:03.

DB na trasu nasadí své jednotky ICE 3 (BR 407) s kapacitou 444 míst, z toho 111 v první třídě. Vlak využije možnost jet po francouzské části rychlostí 320 km/h.

Prodej jízdenek začne v říjnu, nejlevnější budou za 59,99 eur. S přímým vlakem stoupne počet denních vysokorychlostních spojení mezi oběma zeměmi na 26 spojů.

Vysokorychlostní spojení mezi Německem a Francií od prosince 2024. Foto: Deutsche Bahn
Tagy Berlín - Paříž Deutsche Bahn SNCF Voyageurs
43 komentářů