Spojení Boeingu a Embraeru se nekoná, americký výrobce letadel odstoupil od společného podniku

Embraer E195-E2 v barvách Binter Canarias. Foto: EmbraerEmbraer E195-E2 v barvách Binter Canarias. Foto: Embraer

Jedna z největších fúzí v historii leteckého průmyslu se neuskuteční. Americký výrobce letecké techniky Boeing dnes oznámil, že odstupuje od

Jedna z největších fúzí v historii leteckého průmyslu se neuskuteční. Americký výrobce letecké techniky Boeing dnes oznámil, že odstupuje od vyjednávané dohody na převzetí většiny v divizi na výrobu civilních letadel Embraeru. Transakce měla posílit pozici Boeingu v soupeření s Airbusem, který vstoupil do segmentu menších letadel akvizicí výrobního programu letounů CSeries (nyní Airbus A220) od Bombardieru.

Odstoupení od dohody oznámil Boeing v tiskové zprávě. Jednání o společném podniku s brazilskou firmou přitom začala už před dvěma lety, Boeing měl za podíl ve výši 80 % zaplatit 4,2 miliardy dolarů. Celá transakce ale nakonec skončí nejspíše u soudu: podle Embraeru odstoupil Boeing od dohody neoprávněně.

V posledních měsících jsme intenzivně, ale nakonec neúspěšně vedli jednání o podobě budoucí spolupráce a společného podniku. Je to pro nás velké zklamání, ale dostali jsme se do stavu, kdy už není za předem dohodnutých podmínek dál pokračovat,“ uvedl Marc Allen, který měl akvizici v Boeingu na starosti. Fúze dvou výrobců získala souhlas klíčových úřadů s výjimkou Evropské komise. Ta se obávala, že na trhu letadel o velikosti 70-150 míst vznikne duopol Airbusu a Boeingu.

Za odstoupením mohou být i ekonomické problémy Boeingu, který se potýká nejen s krizí kolem letadel 737 MAX, ale i slábnoucí poptávkou kvůli pandemii koronaviru. Podle Embraeru měl přes čtyři miliardy dolarů zaplatit do 24. dubna, což se nestalo. Embraeru mělo ve společném podniku zůstat 20 %.

Embraer v prohlášení uvedl, že překonal už těžší momenty ve své historii a je připraven dál prodávat a vyrábět osobní letadla bez spolupráce s Boeingem.

 

Tagy boeing Embraer Top
14 komentářů