Splácení úroků z covidových úvěrů snížilo zisk Smartwings, tržby byly druhé nejvyšší v historii

Boeing 737-800 společnosti Smartwings. Autor: Zdopravy.cz / Vojtěch OčadlýBoeing 737-800 společnosti Smartwings. Autor: Zdopravy.cz / Vojtěch Očadlý

Firma počítá se ziskem i v letošním roce.

Tržby letecké společnosti Smartwings loni stouply na druhou nejvyšší hodnotu v historii. Meziročně vzrostly více než dvojnásobně. Zisk naopak klesl, podle firmy kvůli nákladům na splácení úroků úvěrů souvisejících s překonáním období pandemie covid-19.

O hospodářských výsledcích dnes informovala firma v tiskové zprávě, výroční zpráva zatím není k dispozici. Smartwings loni dosáhly tržeb 19,3 miliardy korun, což je o miliardu více než v posledním předcovidovém roce 2019. Meziročně tržby stouply o 134 %. Historicky nejvyšších tržeb dosáhla firma v roce 2018.

Zatímco provozní zisk loni dosáhl hodnoty 766,3 milionu korun (+1,79 %), hospodářský výsledek klesl z 630 na 471 milionů korun. „Za snížením zisku stojí zejména zásadní navýšení nákladových úroků z čerpaných úvěrů sloužících na zmírnění dopadů pandemie nemoci covid-19,“ uvedla mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

Smartwings si v roce 2021 půjčily u sdružení bank dvě miliardy korun se státní zárukou. „Restrukturalizační proces společnosti je úspěšně naplňován. S kladným hospodářským výsledkem navzdory náročné ekonomické situaci a nepředvídatelným skutečnostem počítáme i v roce 2023, přičemž za tímto účelem realizujeme další opatření a snažíme se budoucí možná rizika diverzifikovat. Za doposud úspěšnou restrukturalizací stojí především zaměstnanci společnosti a zaslouží si uznání a poděkování,“ řekl Jiří Jurán, předseda představenstva Smartwings.

Služeb Smartwings Group loni využilo 5,2 milionu cestujících, v meziročním srovnání více než dvojnásobek. Dalších 849 tisíc cestujících společnost loni přepravila na palubách svých letadel na letech pro jiné dopravce. Smartwings Group v roce 2022 uskutečnila 33 361 letů a letadla přistávala na 213 letištích po celém světe. Loni společnost s úspěchem opět absolvovala přísný provozně-bezpečnostní audit mezinárodní organizace sdružující letecké dopravce IATA.

Tagy smartwings
5 komentářů