Spící terminál budějovického letiště našel po letech uplatnění, pomáhá Ukrajincům

Letiště České Budějovice a uprchlíci z Ukrajiny. Pramen: Jihočeský krajLetiště České Budějovice a uprchlíci z Ukrajiny. Pramen: Jihočeský kraj

Dopravní podnik města České Budějovice spojil letiště s nádražím autobusovou linkou.

Zánovní terminál Jihočeského letiště České Budějovice už nezeje prázdnotou. Jihočeský kraj se jej rozhodl využít k pomoci uprchlíkům z válkou sužované Ukrajiny a zřídil zde Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). Funguje už týden. Od budějovického nádraží sem byla zavedena i speciální autobusová linka.

Terminál neslouží k ubytování, v příletové hale letiště si uprchlíci z Ukrajiny mohou vyřídit vše potřebné pro pobyt v České republice. Objekt slouží i k odpočinku po dlouhé cestě, přichystány jsou desítky lůžek či dětský koutek.

Pracovníci KACPU zajistí s cizineckou policií pro uprchlíky příjezdové procedury a dlouhodobé vízum. Hygienici pak provedou krátké hygienicko-epidemiologické posouzení příchozích. „Je třeba si uvědomit, že průchod tímto centrem není procedura na deset minut, ale spíše na více hodin. Klidně se totiž může stát, že nám sem přiveze lidi z Ukrajiny i několik autobusů a oni tu stráví nějaký čas. Počítat je třeba také s tím, že uprchlíci budou vyčerpaní, protože strávili několik dní na útěku. Celý přijímací proces proto musí být nejen co nejúčelnější, ale přitom také přívětivý,“ uvedl hejtman Martin Kuba.

Letiště České Budějovice a uprchlíci z Ukrajiny. Pramen: Jihočeský krajNa Letišti České Budějovice ja aktuálně poskytována pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Pramen: Jihočeský krajNa Letišti České Budějovice ja aktuálně poskytována pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Pramen: Jihočeský krajNový terminál Jihočeského letiště České Budějovice. Pramen: Jihočeské letiště České BudějoviceLetiště České Budějovice, nový terminál.
Autor: Letiště České BudějoviceLetiště České Budějovice, nový terminál.
Autor: Letiště České Budějovice

Dopravní podnik města České Budějovic také vůbec poprvé propojil terminál letiště přímou linkou s nádražím. Speciální bezplatná linka odjíždí od českobudějovického vlakového nádraží v hodinových intervalech mezi 7:00 až 19:00.

Letiště České Budějovice prošlo v uplynulých deseti letech velkou modernizací za více než 700 milionů korun, která se završila v letech 2017 až 2019 výstavbou nového terminálu. Letiště nyní prochází certifikací, cílem je zavedení takzvaného velkého mezinárodního provozu včetně možnosti odbavení letadel typu Boeing 737 nebo Airbus A320. To se však nedaří. Při otevření nového terminálu v červnu 2019 přitom tehdejší hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) mluvila o zahájení plného provozu ještě před koncem roku 2020, v tiskové zprávě pak byl uveden rok 2021. Jihočeský kraj jako jediný akcionář doplácí na letiště přes 70 milionů ročně.

Tagy Jihočeské letiště České Budějovice pomoc Ukrajině
17 komentářů