dkv-spojujeme

Jihočeský kraj pošle letos českobudějovickému letišti 71 milionů, méně než loni

Jihočeské letiště České Budějovice. Pramen: Letiště ČBJihočeské letiště České Budějovice. Pramen: Letiště ČB

Kraj pro letiště dlouhodobě shání strategického partnera, který by rozvíjel celý 300hektarový areál někdejší vojenské základny.

Jihočeský kraj jako jediný akcionář Jihočeského letiště České Budějovice bude muset i letos nést těžké finanční břímě spojené s provozem letiště. Podle smlouvy zveřejněné v registru zaplatí kraj letos letišti 71 milionů korun. Letišti v Plané na jižním okraji Budějovic se přitom dlouhodobě nedaří dosáhnout hlavního cíle, tedy zavedení takzvaného velkého provozu podle přístrojů a následně přilákání charterových letů.

Jihočeský kraj se stal jediným akcionářem letiště předloni, když koupil za 6,5 milionu korun poloviční podíl od města České Budějovice. Město nechtělo nadále platit rostoucí provozní dotace do letiště. Kraj tak loni poprvé musel nahradit výpadek peněz od města a letišti poslal přes 76 milionů. Letos pět milionů ubral.

Letiště České Budějovice prošlo v uplynulých deseti letech velkou modernizací za více než 700 milionů korun, která se završila v letech 2017 až 2019 výstavbou nového terminálu. Tím dotační potřeba výrazně narostla. Ještě v roce 2018 zaplatily město a kraj rovným dílem celkem 42 milionů, v roce 2019 to bylo 50 milionů.

Letiště nyní prochází certifikací, cílem je zavedení takzvaného velkého mezinárodního provozu včetně možnosti odbavení letadel typu Boeing 737 nebo Airbus A320. Vedení dříve uvádělo, že k uživení letiště potřebuje alespoň 80 tisíc cestujících ročně. Vedení letiště nyní odhaduje, že se dočká velkého provozu dle přístrojů nejdříve v roce 2024.

Při otevření nového terminálu v červnu 2019 přitom tehdejší hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) mluvila o zahájení plného provozu ještě před koncem roku 2020, v tiskové zprávě pak byl uveden rok 2021. Podle mluvčí letiště Martiny Vodičkové za odklady stojí složitá certifikace u Úřadu pro civilní letectví a také covid.

Letiště České Budějovice je veřejné vnitrostátní letiště a neveřejné mezinárodní letiště. Využívat jej mohou letadla kategorie 4C (rozpětí křídel do 36 metrů), slouží ale zatím hlavně sportovnímu a soukromému létání. Sídlí zde také letecká záchranka.

K letišti se v úterním rozhovoru pro server iDnes.cz vyjadřoval jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS). Kraj pro letiště dlouhodobě shání strategického partnera, který by rozvíjel celý 300hektarový areál někdejší vojenské základny.

„Sestavili jsme tým, který jedná se zástupcem společnosti Accolade. Ta jediná v minulém období o letiště projevila zájem. Jsou důležité dvě věci, zda odtud budou Jihočeši opravdu moci odlétat na dovolenou, to jim dřívější vedení slibovalo. A druhá věc je, abychom už nemuseli dávat na provoz peníze z rozpočtu kraje. Nejdříve ale musí být letiště plně provozuschopné s ohledem na navigaci,“ uvedl Kuba v rozhovoru. Společnost Accolade je provozovatelem a správcem brněnského mezinárodního letiště.

Podle Kuby by areál jihočeského letiště mohl mít částečně průmyslové využití a částečně zábavní, jako příklad hejtman uvedl vodní svět. Zmínil také možnost cargo letů.

Tagy Jihočeské letiště České Budějovice Jihočeský kraj
48 komentářů