Speciální vydání podcastu Cesty Zdopravy.cz. Ptejte se ministra dopravy Martina Kupky

Ministr dopravy Martin Kupka. Pramen: MDČRMinistr dopravy Martin Kupka. Pramen: MDČR

Prostor dostanou i otázky čtenářů.

Tento týden pro vás připravujeme speciální díl podcastu Cesty Zdopravy.cz, jehož hostem bude ministr dopravy Martin Kupka. Resort vede od prosince loňského roku.

Česká republika stojí na prahu ekonomicky velmi těžkého období, které bude náročné pro státní rozpočet, pro osobní finance každého z obyvatel Česka i pro firmy, které podnikají v dopravě. Co tedy čeká český dopravní trh v příštích letech?

S ministrem dopravy probereme všechny segmenty dopravy od železnice, přes silniční dopravu po letectví i vodní cestu. Jak budou vypadat rozpočty ŘSD nebo Správy železnic v dalších letech? Budou vůbec peníze na všechny plánované projekty, nebo se musíme připravit na jejich revizi? Není čas zdražit dálniční známky? Začneme na dálnicích jezdit rychleji? Jaké nás čekají úpravy bodového systému za dopravní přestupky?

Jak vidí stát roli Českých drah? Jako státního hýčkaného dopravce, nebo jako firmu, která musí komerčně obstát v konkurenci? Bude mít tato vláda zájem otevírat závazkovou dopravu na železnici ve větší míře dalším dopravcům? Jak naloží stát s přípravou ETCS? Nestane se z něj efektivní nástroj pro zrušení vedlejších tratí? Jak je daleko příprava rozšíření jednotné jízdenky OneTicket i mimo železnici? Neplánuje ministerstvo podpořit cestování veřejnou dopravou v době zdražování cen pohonných hmot a energetické nejistoty? Jaké má stát plány s málo vytíženými regionálními letišti? A je možné počítat se splavněním Labe?

Nejen tato témata otevřeme tento týden při natáčení podcastu s Martinem Kupkou. Prostor dostanou i vaše otázky. Pište je do diskuse k tomuto článku až do úterního podvečera 19. dubna. Rozhovor s ministrem vám pak přineseme tento pátek v čase oběda.