Španělský CAF vyhrál velkou zakázku pro nizozemské dráhy, dodá 60 částečně dvoupodlažních jednotek

Nová jednotka pro nizozemské dráhy NS. Foto: CAFNová jednotka pro nizozemské dráhy NS. Foto: CAF

Nové jednotky míří na vlaky kategorie Intercity.

Nizozemský státní železniční dopravce NS (Nederlandse Spoorwegen) vybral dodavatele dalších nových elektrických jednotek. V tendru na dodávku 60 částečně dvoupodlažních jednotek vyhrál španělský výrobce CAF.

Hodnota nové zakázky je 600 milionů eur. Půjde o jednotky typu Civity. NS je nasadí na vlaky kategorie Intercity. Zakázka počítá s 30 čtyřvozovými jednotkami a 30 šestivozovými, součástí kontraktu je i dodávka náhradních dílů. Jednotky mají maximální rychlost 160 km/h. Jednotka je složena z jednopodlažních a dvoupodlažních vozů.

První jednotky z tohoto kontraktu mají vyjet v roce 2028, podmínkou je i schválení pro provoz v Belgii a Německu pro přeshraniční výkony. NS očekávají, že se novými jednotkami rozšíří kapacita vlaku o 30 tisíc míst. Nové vlaky mají mimo jiné nahradit patrové vozy (typ DDZ).

Nizozemské dráhy jsou pro CAF významným zákazníkem, dopravci španělský výrobce dodává od roku 2014 přes dvě stě jednotek Civity. „S tímto výrobcem máme dobré zkušenosti. Naše nejnovější Sprintery (typ SNG) jsou vyrobeny společností CAF a jezdí k naší naprosté spokojenosti. Těšíme se na spolupráci na tomto novém vlaku,“ řekl Roel Okhuijsen, ředitel odboru nových kolejových vozidel v NS.

Tagy CAF Civity Nederlandse Spoorwegen Nizozemsko NS
10 komentářů