Španělská vozidla, norský dopravce. Ve švédském Lundu začal tramvajový provoz

Nové tramvaje Urbos 100 od CAF v Lundu. Foto: Lund KommunNové tramvaje Urbos 100 od CAF v Lundu. Foto: Lund Kommun

Tramvaj ve městě na jihu Švédska spojuje nádraží s univerzitním a výzkumným komplexem.

Švédský Lund je dalším evropským městem, ve kterém začal tramvajový provoz. Na nové, 5,5 kilometru dlouhé trati, začal provoz v neděli. Spojuje nádraží s univerzitou a budovaným výzkumným centrem European Spallation Source.

Město na jihu Švédska v 92 tisíci obyvateli se stalo čtvrtým ve Švédsku, kde je tramvajový provoz. Ten zajišťuje pro regionálního organizátora Skånetrafiken norský státní dopravce Vy.

Jízdní řád je postaven na intervalu 7,5 minuty ve špičce a 20 minut mimo špičku. Trasu tramvaje zvládnou za 15 minut, celkem je na lince 9 zastávek. Tramvaje jezdí místo autobusů, které dosud nádraží s univerzitou spojovaly. Pro rychlejší spojení už dříve radnice rozhodla o vyčlenění speciálního pruhu pro autobusy. Stavba tramvajové trati začala v únoru 2017, nabrala zhruba rok zpoždění. Náklady na novou tramvajovou trať dosáhly 1,5 miliardy švédských korun (zhruba 3,87 miliardy korun).

Na trati nasazuje dopravce sedm nových tramvají Urbos 100 od španělského výrobce CAF. Jsou pětičlánkové a 33 metrů dlouhé. Tramvaje pojmou zhruba 200 cestujících, z toho 40 sedících. Do Lundu dorazily na konci prázdnin, od té doby běží zkušební provoz.

Nové tramvaje Urbos 100 od CAF v Lundu. Foto: Lund KommunMapa nové tramvajové trati v Lundu. Foto: By OpenStreetMap contributors - openstreetmap.org, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=96006208Příjezd nových tramvají CAF Urbos 100 do Lundu. Foto: FB Lund KommunNové tramvaje Urbos 100 od CAF v Lundu. Foto: Lund KommunNové tramvaje Urbos 100 od CAF v Lundu. Foto: Lund Kommun

 

 

Tagy CAF CAF Urbos Lund švédsko
36 komentářů