Spadlá skála omezí provoz u Brandýsa. Vytížená silnice podél Orlice se zúží

Silnice III/3123 směrem na Pernou a Ústí nad Orlicí. Foto: Pardubický krajSilnice III/3123 směrem na Pernou a Ústí nad Orlicí. Foto: Pardubický kraj

Při odstraňování skály se silnice na několik dní zcela uzavře.

Po několika dnech silných dešťů se v Brandýse nad Orlicí zřítila část svahu nad silnicí III/3123 směrem na Pernou a Ústí nad Orlicí.

Přestože jde o silnicí třetí třídy, je relativně velmi vytížená nejen osobní, ale také nákladní dopravou. K tomu se v letních měsících přidávají také cyklisté, kteří se vydávají na cestu údolím Tiché Orlice.

Skála je v majetku města, a proto budeme jednat společně o dalším postupu tak, aby nedošlo při potenciálním dalším sesuvu k ohrožení projíždějících vozidel na naší krajské komunikaci,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že v tuto chvíli jsou na některých místech instalovány betonové zátarasy, jejichž délka se bude rozšiřovat.

Silničáři nyní musí odstranit potenciálně riziková ložiska, kterých je podle geologa přibližně deset. Silnice se zúží do jednoho jízdního pruhu na vzdálené straně od svahu s řízením dopravy pomocí semaforů. Při odstraňování skály se pak silnice uzavře na několik dní zcela.

K poslednímu většímu sesuvu na stejném místě došlo v roce 2017. Předchozí sanace skal probíhala v letech 2004–2005.

Tagy Brandýs nad Orlicí Martin Netolický Pardubický kraj
Žádné komentáře