Southwest vyřadily MAXy z rezervací do září, Smartwings až do příštího dubna

Boeing 737 MAX 8 OK-SWM společnosti Smartwings. Foto: SmartwingsBoeing 737 MAX 8 OK-SWM společnosti Smartwings. Foto: Smartwings

Největší provozovatel letadel Boeing 737 MAX na světě, společnost Southwest Airlines, je další aerolinkou, která posunula alespoň v rezervačních systémech

Největší provozovatel letadel Boeing 737 MAX na světě, společnost Southwest Airlines, je další aerolinkou, která posunula alespoň v rezervačních systémech návrat uzemněných letadel do provozu. Ohledně návratu odstavených strojů přibývá čím dál více spekulací, jasný termín ale není.

Southwest jsou s 31 letadly největší provozovatelem těchto letadel na světě. V tiskové zprávě firma oznámila, že nepočítá s letadly nejméně do 2. září. Původně letadla chyběla v rezervačním systému do 5. srpna. Stejný krok provedly před pár dny American Airlines. Opatření znamená, že Southwest musí každý den zrušit zhruba 100 letů.

Agentura Bloomberg tento týden informovala s odvoláním na své zdroje, že americký úřad civilního letectví FAA nepovolí návrat letadel do pravidelného provozu dříve než v prosinci. FAA později ale uvedla, že neexistuje žádný časový plán, kdy letadlu opět povolí vzlétnout.

Zatímco američtí dopravci postupně posouvají termín návratu do rezervačního systému jen po měsících, české Smartwings se odhodlaly k razantnějšímu kroku. „S návratem 737 MAX do provozu počítáme až koncem prvního čtvrtletí 2020,“ uvedla pro Aktuálně.cz mluvčí Smartwings Vladimíra Dufková.

Firma zatím ještě neví, zda nebude muset kvůli nedostatku letadel omezit během letošní zimy tradiční přesun části flotily na jiné trhy, zejména do Kanady a USA.

Tagy smartwings Southwest Airlines uzemnění letadel 737 MAX
10 komentářů