Návrat MAXů v nedohlednu. Největší aerolinky je vymazaly z letového řádu do září

Boeing 737 MAX v barvách American Airlines. Foto: BoeingBoeing 737 MAX v barvách American Airlines. Foto: Boeing

Největší letecká společnost na světě American Airlines znovu odkládá plánovaný návrat letadel Boeing 737 MAX do provozu. Firma s nimi

Největší letecká společnost na světě American Airlines znovu odkládá plánovaný návrat letadel Boeing 737 MAX do provozu. Firma s nimi v provozu nepočítá nejméně do 3. září. Oznámení druhého největšího provozovatele letadel tohoto typu přichází v době, kdy se objevují spekulace o návratu letadel do provozu ještě během června.

American Airlines oznámily proškrtání letového řádu v tiskovém prohlášení. Dosud s letadly nepočítala firma do 19. srpna. „American Airlines plně věří, že chystané změny v software řídícího systému letadla souběžně s dalším výcvikem pilotů povedou k brzkému obnovení schválení provozu letadla,“ uvedla firma v prohlášení. V praxi opatření znamená zrušení 115 letů.

American Airlines musely odstavit celkem 24 letadel 737 MAX, po Southwest Airlines jsou jejich druhým největším provozovatelem na světě.

Ostatní američtí dopravci zatím vyřadili z letového řádu MAXy do konce července či srpna. Americký úřad civilního letectví FAA nechce uvést, jak dlouho bude schvalování do provozu po březnovém uzemnění trvat. Krok největší aerolinky na světě ale naznačuje, že to jen tak nebude.

Pro aerolinky a Boeing jde o čím dál větší problém. Dopravci musí buď rušit lety nebo hledat náhradní letadla, často několik desítek let staré.

Tagy american airlines Boeing 737 MAX uzemnění letadel 737 MAX
22 komentářů