Southwest vyřadily 737 MAX z letového řádu až do ledna, výpadek zhoršil jejich výsledky

Boeing 737 MAX 8 v barvách Southwest Airlines. Foto: Southwest AirlinesBoeing 737 MAX 8 v barvách Southwest Airlines. Foto: Southwest Airlines

Největší provozovatel letadel 737 MAX na světě se stal po českých Smartwings druhou aerolinkou, která s návratem letadel těchto strojů

Největší provozovatel letadel 737 MAX na světě se stal po českých Smartwings druhou aerolinkou, která s návratem letadel těchto strojů do provozu už letos nepočítá. Southwest Airlines je vyřadily z rezervačních systémů až do 5. ledna příštího roku.

Firma to dnes oznámila při prezentaci svých čtvrtletních výsledků. S 34 letadly 737 MAX 8 jsou Southwest jejich největším provozovatelem.

Zpráva o vyškrtnutí letadel z rezervačním systémů až do začátku příštího roku přišla jen dva týdny poté, co došlo k vymazání letů do začátku listopadu. Do listopadu s letadly 737 MAX nepočítají ani American Airlines a United Airlines. České Smartwings už dříve uvedly, že s nimi nepočítají až do začátku příštího letního letového řádu, tedy konce března.

Southwest ve zprávě uvedly, že kvůli výpadku letadel 737 MAX přišly o 175 milionů dolarů v tržbách, což zvedlo jednotkové náklady o 7,5 %, další tlak na výsledky očekávají v druhém pololetí. American Airlines vypočítaly škodu z uzemnění menšího počtu letadel 737 MAX na 185 milionů dolarů.

Southwest podle vyjádření jednají s Boeingem o výše kompenzace, k žádné dohodě ale zatím nedošlo. Proto zatím čtvrtletní výsledky neobsahují žádné možné budoucí příjmy z náhrady škod. Firma věří, že se Boeingu podaří získat potřebná povolení na podzim, čeká pak ale nejméně dva měsíce na úpravy letadel

Southwest si ve zprávě pochvaluje rostoucí poptávku, firma rozšíří spojení na Havajské ostrovy a chystá další lety do Mexika. Zruší ale své linky z letiště Newark, jejichž výkon zůstal za očekáváním.  Tržby aerolinky i přes výpadek letadel vzrostly o 2,9 % na 5,9 miliardy dolarů, čistý zisk dosáhl 741 milionů dolarů. Celková kapacita nabízených míst ale kvůli uzemnění letadel klesne o 1-2% namísto plánovaného růstu o 5 %.

Tagy Southwest Airlines Top uzemnění letadel 737 MAX
Žádné komentáře