-46 milionů denně. American Airlines spočítaly, kolik je stojí odstavené 737 MAX

Boeing 737 MAX v barvách American Airlines. Foto: BoeingBoeing 737 MAX v barvách American Airlines. Foto: Boeing

Největší provozovatel letadel Boeing 737 MAX na světě jako první přesněji spočítal, kolik prodělávají na uzemnění tohoto typu letadel. American

Největší provozovatel letadel Boeing 737 MAX na světě jako první přesněji spočítal, kolik prodělávají na uzemnění tohoto typu letadel. American Airlines, kterým stojí nevyužitých 24 letadel, vyčíslily přímé škody na zisku na 185 milionů dolarů za poslední čtvrtletí.

O tolik se kvůli uzemnění letadel podle dopravce snížil čtvrtletní zisk. V přepočtu tak letecká společnost prodělala každý den kolem dvou milionů dolarů, tedy zhruba 46 milionů korun. I kvůli tomu poprvé od roku 2013, kdy se aerolinky spojily s US Airways, oznámily zhoršení čtvrtletních výsledků. Oproti loňskému výsledku za druhé čtvrtletí je zisk zhruba o čtvrtinu nižší. Vyplývá to z dnešního oznámení pro investory.

American Airlines jsou s 24 letadly 737 MAX společně s Air Canada největšími provozovateli problematických boeingů. Aerolinka zatím z rezervačního systému vyřadila všechny lety s těmito stroji do 3. září, očekává se ale brzké oznámení zrušení letů na celé září až do října.

Kvůli uzemnění musela firma zrušit zatím 7 800 letů. Už na konci června měla mít celkem 31 těchto letadel. Dočasně i kvůli tomu firma zrušila lety mezi Dallasem a Oaklandem.

Tagy american airlines uzemnění letadel 737 MAX
17 komentářů