Soutěž na půlmiliardovou proměnu brněnského okruhu u výstaviště vyhrál IMOS

Bauerova ulice v Brně. Foto: Google Street ViewBauerova ulice v Brně. Foto: Google Street View

Do soutěže přišlo šest nabídek, výsledná cena je nižší než odhad.

Společnost IMOS Brno se stala vítězem soutěže na proměnu části velkého městského okruhu (VMO) v Brně v Bauerově ulici. Za 549 milionů korun má upravit část silnice I/42 vedoucí kolem brněnského výstaviště. Půjde o společnou akci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), Brna a Tepláren Brno.

Vítězství IMOSu oznámil na Twitteru generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Cena je o 29 milionů korun nižší, než byl odhad. Do soutěže přišlo podle informací na profilu zadavatele šest nabídek. Soutěž vypsaná v dubnu se kvůli dotazům uchazečů protahovala, termín odevzdání nabídek byl posunut na konec listopadu. „Na stavbu je vydáno stavební povolení,“ řekl Mátl. Práce by měly začít se začátkem stavební sezony.

Součástí proměny bude i budování nové dopravní infrastruktury pro budoucí multifunkční halu. „Nově navrhovaná stavba má napravit stávající nedostatky v dopravním řešení velkého městského okruhu. Mimo jiné vznikne i lávka pro pěší a cyklisty, která přes VMO Bauerova propojí parkoviště s koupalištěm Riviera. Druhá lávka vznikne u velodromu. Vyřeší přístup k zastávce městské hromadné dopravy,“ uvedla loni na jaře primátorka města Markéta Vaňková. Přechody pro chodce zcela zmizí.

Práce na dva roky

Podle původních odhadů mělo ŘSD zaplatit z celkových nákladů 316 milionů korun, město 244 milionů korun a Teplárny Brno 17 milionů korun. Práce by měly trvat dva roky.

Úsek VMO Bauerova v Brně. Foto: ŘSD

Úsek VMO Bauerova v Brně. Foto: ŘSD

Samotná silnice se rozšíří o téměř tři metry, aby mohl vzniknout střední dělicí pás, jízdní pruhy budou širší. Jde o úsek, který začíná u mimoúrovňové křižovatky pod vyústěním Pisáreckých tunelů až po vjezdovou bránu na výstaviště číslo 4. Cílem je zvýšit bezpečnost provozu a přizpůsobit šířku a uspořádání vozovky tak, aby to odpovídalo významu a zatížení silnice, po které denně projede okolo 17 000 aut.

Po nové obslužné komunikaci bude jezdit i autobus MHD. Touto přestavbou také zanikne možnost sjíždět z parkoviště, které se táhne podél celé Bauerovy a veletržního areálu, přímo na čtyřpruhovou silnici. Pro hasiče a policisty však zůstane zachovaná možnost vyjíždět z jejich střediska oběma směry.

Proměna necelého kilometr dlouhého úseku je detailně popsána v informačním letáku ŘSD.

Tagy brno I/42 VMO Bauerova Imos Brno Ředitelství silnic a dálnic ŘSD VMO
23 komentářů