Soutěž na rychlíky z Prahy do Brna přilákala nejméně dva dopravce. Ministerstvo tají i počet nabídek

Railjet na trati mezi Havlíčkovým Brodem a Brnem. Foto: České dráhyRailjet na trati mezi Havlíčkovým Brodem a Brnem. Foto: České dráhy

Vítěz soutěže získá patnáctiletou smlouvu.

Ministerstvo dopravy bude budoucího provozovatele rychlíkové linky R9 mezi Prahou, Havlíčkovým Brodem a Brnem vybírat nejméně ze dvou dopravců. Ve čtvrtek uplynul termín, do kdy mohli podat svoji nabídku.

Deník Zdopravy.cz oslovil všechny relevantní hráče na českém trhu, zda podali nabídku. Svoji účast potvrdily České dráhy a RegioJet. Vážný zájem během soutěže  projevovala Arriva vlaky, ta ale odmítla uvést, zda nabídku podala nebo ne. Leo Express potvrdil, že nabídku nepodal, stejně tak GW Train Regio. Ministerstvo dopravy počty soutěžících či jejich jména odmítlo zatím zveřejnit.

Jde o první otevřenou soutěž na provoz dálkových vlaků od roku 2012. Tehdy ministerstvo dopravy vybíralo dopravce na linku R27 z Olomouce do Ostravy přes Krnov, ministr dopravy za úřednické vlády Zdeněk Žák ale soutěž zrušil.

Ministerstvo soutěž výrazně protáhlo, původní termín byl na konci dubna. Jako důvod tehdy uvedlo uvádí doznívající covidovou nákazu a ruský vpád na Ukrajinu, což mělo komplikovat zájemcům vytvoření nabídky.

Státem objednávané rychlíky na lince R9 budou jezdit mezi Prahou, Havlíčkovým Brodem, s větvením na Jihlavu a Brno. Každých 120 minut pojede přímý vlak z Prahy přes Havlíčkův Brod do Brna a každých 120 minut pak přímý vlak spojující Prahu a Jihlavu.

Jde o první otevřenou soutěž, ve které ministerstvo dopravy požaduje nové vlaky, a to vozidla s rychlostí 200 km/h. Důvodem je připravovaný plán na vysokorychlostní trať Polabí, po které by mohly v úseku z Prahy do Kolína jezdit i tyto soupravy. Požadavkem jsou vratné soupravy, které nebude nutné v uzlových stanicích v Praze a Brně objíždět. Předpokládaná hodnota patnáctiletého kontraktu přesahuje šest miliard korun.

Tendr byl vypsán loni v říjnu, k zahájení provozu by mělo dojít v roce 2025

Tagy linka R9 Praha - Havlíčkův Brod - Brno linky dálkové dopravy Ministerstvo dopravy R9
203 komentářů