Soumrak A380. Etihad vyřadil všech deset největších letadel téměř na rok

Airbus A380 v barvách Etihad Airways. Foto: Etihad AirwaysAirbus A380 v barvách Etihad Airways. Foto: Etihad Airways

Letadla zmizela z rezervačního systému až do příštího září. Aerolinky se jich zbavují kvůli vysokým nákladům.

Letecká společnosti Etihad Airways je dalším dopravcem, který vyřadí z flotily zatím do příštího září všechna letadla Airbus A380.

Firma podle serveru One Mile at a Time vymazala z rezervačního systému všechny lety s tímto letadlem. Až dosud u řady destinací počítala s nasazením největšího osobního letadla světa do dvou měsíců.

Výmaz přichází jen pár dní poté, co šéf aerolinek Tony Douglas podle agentury Reuters řekl, že definitivní rozhodnutí o budoucnosti těchto letadel ve flotile dosud ještě nepadlo, ale naznačil značnou neefektivitu těchto letadel v porovnání s dvoumotorovými stroji. A380 v barvách Etihadu nelétají od března.

Aerolinky oficiálně dosud konec letadla ve flotile nepotvrdily. V rezeravačním systému zmizely lety s A380 například na trase z Abú Dhabí do Londýna, New Yorku či Sydney. Aerolinky je nahradily většinou Boeingy 787, případně 777.

Aerolinky začaly A380 vyřazovat ještě před pandemií koronaviru kvůli vysokým nákladům, pokles poptávky navíc ukázal, že letouny jsou při současné situaci příliš velké. Vyřadily je například už Air France, na několik let jsou odstavené u Lufthansy či Qantas.

Tagy A380 Airbus A380 Etihad Airways
8 komentářů